Hrvatski radio

Radio Pula

70 godina od savezničkog bombardiranja Pule

09.01.2014.

14:45

Autor: Jasminka Kalčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na današnji dan prije 70 godina savezničke su vlasti prvi put bombardirale Pulu. Povremeni bombaški napadi bili su sve do ožujka 1945. godine, a glavni je razlog bio strateški položaj grada i velika ratna luka koja je u to vrijeme bila pod njemačkom vojnom upravom.

U svojoj tri tisuće godina dugoj povijesti, Pula nikad prije nije doživjela takvo razaranje koje je kasnije dovelo do potpuno izmijenjenog izgleda grada, objasnio je povjesničar David Orlović.

Tek rijetki se sjećaju, a malo njih uopće i zna, da je prije 70 godina Pula pretrpjela prvo savezničko bombardiranje. Puljane su bombe zatekle potpuno nepripremljene pa je stoga žrtava bilo puno. Prvo od 20 bombardiranja, i to još savezničko, građani toga 9. siječnja daleke 1944. nisu očekivali. Avioni iznad grada bili su tada uobičajeni, no samo u preletima.

Ljudi su dočekali bombe u svojim kućama. Naime, bilo je preleta izviđačkih zrakoplova i to je bio uzrok čestih alarma, zračnih uzbuna, koje su ljude i sada zavarali, tako da su bombe dočekali nespremni, rekao je Orlović. 

Zrakoplovi su gađali vojne ciljeve u gradskoj luci. No, stradali su i mnogi civilni objekti, gusto natiskani uokolo njih, domovi Puljana. Tada je smrtno stradalo više od 50 posto svih poginulih u daljnjih 19 bombardiranja koliko ih je grad pretrpio. I, malo je poznato da su upravo zahvaljujući tim bombardiranjima nastali i najljepši pulski parkovi. Na njihovom su mjestu dotad naime bili domovi Puljana.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.