Hrvatski radio

Radio Pula

'Čitaj (o) psu'

22.12.2014.

11:11

Autor: Klara Dujmović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U nekim pulskim školama zaživio je program 'Čitaj (o) psu'- pomoć za djecu koja imaju poteškoća s čitanjem. Da obožavaju čitati psima potvrdila su djeca iz pulske osnovane škole Vidikovac u kojoj se ovaj program odnedavno provodi jednom na tjedan u popodnevnim satima.

Učenike od drugoga do petog razreda oduševili su terapijski psi Argo i Haku. Uz njih je čitati lakše i jednostavnije, kaže nam Ana Rabar, učenica 2. razreda OŠ Vidikovac, Pula.

Čitanje psima zabavno je i korisno, objašnjava Goranka Rosanda Furlan, vlasnica terapijskih pasa. Djeca s teškoćama u čitanju opuštena su. Pred psima ne osjećaju strah. Argu i Hakuu njihovo zamuckivanje, zastajkivanje i krivo pročitane riječi ne smetaju. Iako ne razumiju ni riječi pročitanoga, Argo i Haku raspoznaju frekvenciju i boju glasa. Suzana Mohorović, ravnateljica OŠ Vidikovac, Pula potvrđuje da je napredak kod djece vidljiv već pri prvom druženju.Ovaj program R.E.A.D. poseban je po tome što se provodi u knjižnicama, školama. Trenutačno Hakua i Arga možete sresti u Osnovnoj školi Vidikovac i Monte Zaro i pulskoj knjižnici.

Poslušajte više u tonskom prilogu.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.