Hrvatski radio

Radio Pula

Povećane plaće učiteljima i nastavnicima

28.03.2014.

10:54

Autor: Elvis Mileta

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Vlada je na sjednici u četvrtak donijela odluku o povećanju plaća učiteljima i nastavnicima i to za osam, šest i tri i pol posto. Dok s jedne strane resorni ministar Željko Jovanović ističe da se tim izmjenama potiče izvrsnost predavačkog kadra u obrazovanju, iz najvećeg strukovnog sindikata tvrde da je zapravo riječ o kažnjavanju učitelja pred mirovinu.

Vlada je izmjenom Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama zapravo temeljito izmijenila obrasce vrednovanja poslova i napredovanja nastavničkog kadra u osnovnim i srednjim školama.

Novom će se uredbom stimulirati, kako se u zadnje vrijeme voli kazati - izvrsnost, dakle oni učitelji i nastavnici koji redovito pohađaju stručna predavanja i seminare, koji će se doškolovati i završavati više akademske stupnjeve. Takvih će svakako najviše biti među mlađom i srednjom populacijom nastavnika i učitelja, a prema projekciji Ministarstva, riječ je o čak 62 posto predavačkog kadra. Oni mogu očekivati veće plaće i to od 100 do 400 kuna.

No s druge strane, uredbom se izvan snage stavlja Granski kolektivni ugovor, a on je uređivao čitav niz dodataka na plaću, primjerice učiteljima koji su radili s djecom sa zdravstvenim teškoćama, pa u kombiniranim razredima, kakvih je prilično u seoskim sredinama ili pak na otocima, zatim za prilagođene programe, pa za nastavu u zdravstveno-rehabilitacijskim centrima i slično.

Kada se takvo ukidanje dodataka bude primijenilo na učitelje koji su nekoliko godina pred mirovinu, a koji nisu bili marljivi u vlastitom školovanju, tada će njihove plaće iznositi i 40 posto manje. Upravo je na taj nesklad upozorio i čelnik sindikata Preporod Željko Stipić, istaknuvši da se tzv. izvrsnost ne može nagrađivati na štetu iskustva, jer su obje kategorije vrlo često uzročno-posljedično vezane.

Načelo cjeloživotnog učenja i školovanja sasvim sigurno mora zaživjeti u hrvatskome školstvu, a najbolji i najbrži model za takvo što je novčana stimulacija na plaći. No s druge strane, nikako nije trebalo doslovce kažnjavati učitelje pred mirovinu, posebice one u malim i najčešće ruralnim sredinama, koji jednostavno nisu imali prilike dodatno se obrazovati. Njih će najviše pogoditi nova Vladina uredba, a možda je samo trebalo ostaviti mogućnost prijelaznog razdoblja i odrediti kriterije koji bi ublažili ionako tešku potplaćenost učitelja i nastavnika.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.