Hrvatski radio

Radio Pula

Zimi na školjke

22.02.2014.

17:13

Autor: Klara Dujmović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Školjke se mogu izlovljavati tijekom cijele godine. No upravo su zimi najukusnije pa je potražnja za njima i najveća. U Istri se najviše vade uz sjeverozapadnu obalu, a ribare više od ulova zabrinjava loše vrijeme.

Nevrijeme s jugom pomutilo je ribarima planove. Više su u kraju nego na moru. Kada se i uspiju otisnuti iz luke, nakon cjelodnevnog ribarenja vraćaju se sa znatno manjim ulovom nego prije.

Prije 10 do 15 godina znalo se i do 100 kila hvatat. Kad uhvatite 50, možete bit zadovoljni što se tiče kapešanti. Kaže umaški ribar Dario Pavlović. Mušule, dondole i kapešante, kako ovdje nazivaju Jakopove kapice, dat će u otkup preko zadruga. Nešto u izvoz u Italiju, a nešto na domaće tržište.

Cijena kile kapešante je otprilike 60 kuna plus PDV. Jeste li zadovoljni tom cijenom? Jesmo. Samo izlov nikad nije siguran da li ćemo izlovit. Kad izađe brod van da li će izloviti količinu koja će nama pokriti troškove. Dodaje Emanuela Veličković, vlasnica obrta za izlov školjaka.

Dio ulova završit će u restoranima na Bujštini. I to zahvaljujući manifestaciji turističke zajednice 'Dani školjaka'. Bacili smo dondole i mušule na žar. Inače, dondole se malo teže otvaraju ali idealne su na žaru. Kaže ugostiteljica iz Savudrije Ana Janko.

Sve do kraja ožujka restorani će nuditi školjke po povoljnijim cijenama. Tako će ove delicije biti pristupačnije i domaćim gostima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.