Hrvatski radio

Radio Pula

Stetoskop – Teuta Grdinić o obilježavanju Međunarodnog dana primaljstva pod motom 'Rastimo zajedno' – emisija 02.05.2022.

03.05.2022.

16:52

Autor: Tatjana Kaštelan / HRT Radio Pula

Teuta Grdinić gošća Stetoskopa

Teuta Grdinić gošća Stetoskopa

Foto: Tatjana Kaštelan / HRT

Gošća Tatjane Kaštelan je Teuta Grdinić, predsjednica udruge Primalja i obitelj, magistra primaljstva i sestrinstva te predsjednica istarske podružnice pri Hrvatskoj komori primalja. Također, jedina međunarodna savjetnica za dojenje u Istri. U susret Međunarodnom danu primalja koji se 5. svibnja obilježava pod motom 'Rastimo zajedno'.

U povodu Međunarodnog dana primaljstva koji se obilježava 5. svibnja pulska udruga 'Primalja i obitelj' poziva trudnice i obitelji odnosno njihovu pratnju da se uključe, potraže pomoć i podršku tijekom planiranja, same trudnoće, poroda i dojenja. Udruga organizira Dan otvorenih vrata, ponovno uživo u pulskoj Bolnici, u četvrtak, 5. svibnja.


U nastavku poslušajte emisiju Stetoskop u kojoj je gošća Tatjane Kaštelan Teuta Grdinić.

Stetoskop, gošća Tatjane Kaštelan Teuta Grdinić, 2. svibnja 2022.

Moto obilježavanja Međunarodnog dana primaljstva, 5. svibnja, ove je godine 'Rastimo zajedno'. Pulska udruga 'Primalja i obitelj' u pet godina postojanja održala je niz aktivnosti, savjetovanja, pomogla brojnim trudnicama, rodiljama i njihovoj pratnji.


Treba reći da je Pula prošle godine dobila prvu generaciju magistara primaljstva, ističe predsjednica udruge 'Primalja i obitelj', magistra primaljstva i sestrinstva te predsjednica istarske podružnice pri Hrvatskoj komori primalja Teuta Grdinić. Puno je aktivnosti Udruge, brojne su radionice, a sve se može doznati na internetskoj stranici Udruge i na društvenim mrežama.

Primaljstvo se razvija i važno je da žene znaju kako se tijekom planiranja, perioda trudnoće, poroda i dojenja imaju kome obratiti, da imaju stručnu pomoć, da se mogu obratiti nekome da im pomogne pogotovo ako imaju nekakve nedoumice, naiđu na probleme.

Teuta Grdinić, predsjednica pulske udruge 'Primalja i obitelj'

Primalje prolaze s trudnicom i obitelji odnosno pratnjom kroz cijeli ciklus trudnoće, sudjeluju na porodu, one pomažu ženi donijeti novi život na svijet. To je su neopisivi osjećaji, emocije, trenutci. Problemi nastaju kada krene dojenje, kažeTeuta Grdinić, inače jedina međunarodna savjetnica za dojenje u Istri.


U nastavku poslušajte kratku reportažu o obilježavanju Međunarodnog dna primalja.

Reportažni prikaz o obilježavanju Međunarodnog dana primaljstva, 4. svibnja 2022.

Prigodno predavanje održat će se u četvrtak, 5. svibnja na Međunarodni dan primaljstva, u 11 sati u predavaonici kod starog ulaza u rodilište pulske Bolnice.


Nakon epidemije nastavlja se i tradicija druženja i slušanja predavanja uživo, poručuju iz Udruge te pozivaju buduće, sadašnje trudnice i dojilje, da se uključe.

Teuta Grdinić gošća Stetoskopa

Teuta Grdinić gošća Stetoskopa

Foto: Tatjana Kaštelan / HRT

Kada krene dojenje, dolazi do promjena, hormonskih, i fizičkih i psiholoških. Važno je da ojačamo ženu, pogotovo ako je imala neugodno iskustvo. Da dožive cijeli proces kao nešto lijepo, jer porod i trudnoća ih je formirala kao nove osobe, majke, žene.

Teuta Grdinić, predsjednica pulske udruge 'Primalja i obitelj'

Emisiju odnosno razgovor s Teutom Grdinić mogli ste na frekvencijama HRT Radio Pule poslušati u ponedjeljak, 2. svibnja, dok je drugi dio razgovora na rasporedu 16. svibnja. A sve možete poslušati i upravo ovdje te na našem podcastu Stetoskopa. Do slušanja i čitanja!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Stetoskop

U Stetoskopu Tatjane Kaštelan o zdravlju i problemima u zdravstvu. Kontaktna emisija koja progovara o aktualnim problemima i najučestalijim bolestima današnjice sa savjetima o tome kako ih spriječiti i liječiti.

Poslušajte u Slušaonici