Hrvatski radio

Radio Rijeka

Fizička atrakcija 01.05.2014.

01.05.2014.

21:15

Autor: Hrvatski Radio

Foto: FreeDigitalPhotos

Foto: FreeDigitalPhotos

Foto: - / -

Što se događa kada matematička čudnovatost postane stvarnost? Da li je ta matematika samo čudnovata ili možda čarobna? Da li je sve ono što nas okružuje i ono što mislimo da znamo vezano uz svakodnevni život stvarno kao što mi verujemo da jest ili je to samo opis koji prepoznajemo ? Živimo li u 11- dimenzionalnnom Svemiru i ako da, kako taj činjenica mijenja naše živote? Mijenja li ih uopće? Večeras nastavljamo putovanje do Svemira koji je hologram u 21 i 15 sa znanstvenikom Zvonimirom Peranićem

Znanost je stalna, neprekinuta potraga za razumijevanjem svijeta, ona nam približava i objašnjava što se događa u središtu atoma i na rubu univerzuma, ali može li nam objasniti svijest bez koje ne bi bilo ničega, pa ni znanosti? Da li je to paradoks našeg vremena ili se vrijeme mijenja? Ako je misao najčvršća materija u nama znanom univerzumu, ako svojim mislima oblikujemo vlastitu stvarnost, da li je sve oko nas zaista naša kreacija? 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Fizička atrakcija [ARHIVA]

Svakog četvrtka zaljubljivali smo se u uzbudljivu, inspirativnu, poetičnu, opojnu kvantnu fiziku. Emisija je trenutno na pauzi, a vi možete preslušati nekoliko posljednjih izdanja razgovora s profesorom fizike Damirom Peranićem.

Poslušajte u Slušaonici