Hrvatski radio

Radio Rijeka

Fizička atrakcija 04.07.2014.

04.07.2014.

21:15

Autor: Hrvatski Radio

Foto: FreeDigitalPhotos

Foto: FreeDigitalPhotos

Foto: - / -

Holografija je metoda stvaranja i reproduciranja trodimenzionalnih slika na fotografskoj ploči primjenom koherentne svjetlosti, a ne registrira se samo raspored intenziteta svjetlosnih zraka kao na običnoj fotografiji već i njihovi smjerovi i faze te upravo zbog toga omogućuje prikaz pune trodimenzionalne strukture snimljenog objekta.Princip holografije poznat je od 1948. godine, ali što se sve mijenja u našoj svijesti od 2014. kada su znanstvenici došli do fantastičnog zaključka da je svemir - hologram. Danas je na redu predposljednja etapa putovanja do svemira koi je hologram uz znanstvenika Zvonimira Peranića u 21 i 15

Znanost je stalna, neprekinuta potraga za razumijevanjem svijeta, ona nam približava i objašnjava što se događa u središtu atoma i na rubu univerzuma, ali može li nam objasniti svijest bez koje ne bi bilo ničega, pa ni znanosti? Da li je to paradoks našeg vremena ili se vrijeme mijenja? Ako je misao najčvršća materija u nama znanom univerzumu, ako svojim mislima oblikujemo vlastitu stvarnost, da li je sve oko nas zaista naša kreacija? 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Fizička atrakcija [ARHIVA]

Svakog četvrtka zaljubljivali smo se u uzbudljivu, inspirativnu, poetičnu, opojnu kvantnu fiziku. Emisija je trenutno na pauzi, a vi možete preslušati nekoliko posljednjih izdanja razgovora s profesorom fizike Damirom Peranićem.

Poslušajte u Slušaonici