Hrvatski radio

Radio Rijeka

Fizička atrakcija 08.05.2014.

08.05.2014.

21:15

Autor: Hrvatski Radio

Foto: FreeDigitalPhotos

Foto: FreeDigitalPhotos

Foto: - / -

Ideja da stvaramo svoju sudbinu prisutna je u brojnim drevnim kulturama i provlači se svim razdobljima čovjekova postojanja. Da li nam je to dovoljan pokazatelj nečeg mnogo dubljeg od inspirativne priče nekih dalekih davnih predaka? Da li je to znak da je riječ o nečemu za što svi ljudi intuitivno znaju da je istina? U holografskom svemiru - svemiru u kojemu um sudjeluje u stvaranju stvarnosti, i u kojem se najdublji treptaj naših misli može očitovati kao sinkronicitet u objektivnom svijetu - zamisao da smo stvaratelji vlastite sudbine je činjenica. Da li to zaista tako pitanje je koje postavljamo i večeras u emisiji Fizička atrakcija u 21 i 15 kada počinje naša iduća etapa puta ka svemiru hologramu uz znanstvenika Zvonimira Peranića.

Znanost je stalna, neprekinuta potraga za razumijevanjem svijeta, ona nam približava i objašnjava što se događa u središtu atoma i na rubu univerzuma, ali može li nam objasniti svijest bez koje ne bi bilo ničega, pa ni znanosti? Da li je to paradoks našeg vremena ili se vrijeme mijenja? Ako je misao najčvršća materija u nama znanom univerzumu, ako svojim mislima oblikujemo vlastitu stvarnost, da li je sve oko nas zaista naša kreacija? 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Fizička atrakcija [ARHIVA]

Svakog četvrtka zaljubljivali smo se u uzbudljivu, inspirativnu, poetičnu, opojnu kvantnu fiziku. Emisija je trenutno na pauzi, a vi možete preslušati nekoliko posljednjih izdanja razgovora s profesorom fizike Damirom Peranićem.

Poslušajte u Slušaonici