Hrvatski radio

Radio Rijeka

Fizička atrakcija 11.09.2014.

11.09.2014.

21:15

Autor: Hrvatski Radio

Foto: FreeDigitalPhotos

Foto: FreeDigitalPhotos

Foto: - / -

Jedna od najintrigantnijih, najinspirativnijih i najpoetičnijih ideja u svijetu fizike je ona da je naš svemir je samo jedna velika, prekrasna, raskošna projekcija. Deset dimenzionalna teorija gravitacije daje nam ista predviđanja kao kvantna fizika unutar manjih dimenzija. Kada smo u siječnju ove godine uz magistra fizike Zvonimira Peranića krenuli u ovu kompleksnu temu, morali smo se prisjetiti svih prijašnjih napora fantastičnih znanstvenika na ovom području, kvantne fizike i teorije struna koja se krije u pozadini ovoga principa. Nismo došli do kraja, već do novog početka, u novoj sezoni. Večeras u 21 i 15 u programu Radio Rijeke počinjemo novo putovanje dolaskom na cilj..

Znanost je stalna, neprekinuta potraga za razumijevanjem svijeta, ona nam približava i objašnjava što se događa u središtu atoma i na rubu univerzuma, ali može li nam objasniti svijest bez koje ne bi bilo ničega, pa ni znanosti? Da li je to paradoks našeg vremena ili se vrijeme mijenja? Ako je misao najčvršća materija u nama znanom univerzumu, ako svojim mislima oblikujemo vlastitu stvarnost, da li je sve oko nas zaista naša kreacija? 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Fizička atrakcija [ARHIVA]

Svakog četvrtka zaljubljivali smo se u uzbudljivu, inspirativnu, poetičnu, opojnu kvantnu fiziku. Emisija je trenutno na pauzi, a vi možete preslušati nekoliko posljednjih izdanja razgovora s profesorom fizike Damirom Peranićem.

Poslušajte u Slušaonici