Hrvatski radio

Radio Rijeka

Fizička atrakcija 16.10.2014.

16.10.2014.

21:15

Autor: Hrvatski Radio

Foto: FreeDigitalPhotos

Foto: FreeDigitalPhotos

Foto: - / -

Jeste li ikada razmišljali o prostoru? Što je prostor? Postoji li prostor i ako mi nismo u njemu? ima li prostor soje granice i ako ima što ga odnosno tko ga limitira? Ako je prostor je dio fundamentalne strukture Univerzuma, skup dimenzija u kojima su objekti odvojeni i locirani, imaju oblik i veličinu, i kroz koji se mogu kretati- da li je rostor je dio matematičke abstrakcije? Da li je prostor entitet? Ili je prostor fundamentalna mjera, može li se definirati nečim fundamentalnijim od samoga sebe? Nastavljamo putovanje uz magistra fizike Zvonimira Peranića ljepotama fizike večeras u 21 i 15

Znanost je stalna, neprekinuta potraga za razumijevanjem svijeta, ona nam približava i objašnjava što se događa u središtu atoma i na rubu univerzuma, ali može li nam objasniti svijest bez koje ne bi bilo ničega, pa ni znanosti? Da li je to paradoks našeg vremena ili se vrijeme mijenja? Ako je misao najčvršća materija u nama znanom univerzumu, ako svojim mislima oblikujemo vlastitu stvarnost, da li je sve oko nas zaista naša kreacija? 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Fizička atrakcija [ARHIVA]

Svakog četvrtka zaljubljivali smo se u uzbudljivu, inspirativnu, poetičnu, opojnu kvantnu fiziku. Emisija je trenutno na pauzi, a vi možete preslušati nekoliko posljednjih izdanja razgovora s profesorom fizike Damirom Peranićem.

Poslušajte u Slušaonici