Hrvatski radio

Radio Rijeka

Fizička atrakcija 18.12.2014.

18.12.2014.

21:15

Autor: Hrvatski Radio

Foto: FreeDigitalPhotos

Foto: FreeDigitalPhotos

Foto: - / -

Što je elektron? Neka kuglica? Kako ga i gdje možemo locirati u prostoru? Giba li se oko jezgre ? Nitko ga nikada ne može locirati. Pronaći. Zašto? Zato jer je val vjerojatnosti. A što je to val vjerojatnosti i koje su to verojatnosti, da li su limitirane i ako jesu- čime? Nova pitanja o ljepoti i inspirativnosti prekrasne fizike čekaju nas i večeras u još jednoj Fizičkoj atrakciji uz mr.Zvonimira Peranića od 21 i 15..

Znanost je stalna, neprekinuta potraga za razumijevanjem svijeta, ona nam približava i objašnjava što se događa u središtu atoma i na rubu univerzuma, ali može li nam objasniti svijest bez koje ne bi bilo ničega, pa ni znanosti? Da li je to paradoks našeg vremena ili se vrijeme mijenja? Ako je misao najčvršća materija u nama znanom univerzumu, ako svojim mislima oblikujemo vlastitu stvarnost, da li je sve oko nas zaista naša kreacija? 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Fizička atrakcija [ARHIVA]

Svakog četvrtka zaljubljivali smo se u uzbudljivu, inspirativnu, poetičnu, opojnu kvantnu fiziku. Emisija je trenutno na pauzi, a vi možete preslušati nekoliko posljednjih izdanja razgovora s profesorom fizike Damirom Peranićem.

Poslušajte u Slušaonici