Hrvatski radio

Radio Rijeka

Fizička atrakcija 21.11.2014.

21.11.2014.

21:15

Autor: Hrvatski Radio

Foto: FreeDigitalPhotos

Foto: FreeDigitalPhotos

Foto: - / -

Koliko često čujemo ili pak sami izgovaramo rečenicu: "Sve je relativno." Mogli bismo reći da je to naš mali, svakodnevni hommage Albert Einsteinu.. Ali da li ste znali da se njemu nije sviđala ta riječ "relativno" niti je bio zadovoljan nazivom vlastite teorije? Što je to ustvari relativno, a što nije relativno? Postoji li apsolutnost u teoriji relativnosti? Da li je zaista sve relativno? I danas otvaramo mnoga pitanja o ljepotama i uzbudljivosti fizike uz mr.Zvonimira Peranića u programu Radio Rijeke od 21 i 15 u još jednoj Fizičkoj atrakciji..

Znanost je stalna, neprekinuta potraga za razumijevanjem svijeta, ona nam približava i objašnjava što se događa u središtu atoma i na rubu univerzuma, ali može li nam objasniti svijest bez koje ne bi bilo ničega, pa ni znanosti? Da li je to paradoks našeg vremena ili se vrijeme mijenja? Ako je misao najčvršća materija u nama znanom univerzumu, ako svojim mislima oblikujemo vlastitu stvarnost, da li je sve oko nas zaista naša kreacija? 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Fizička atrakcija [ARHIVA]

Svakog četvrtka zaljubljivali smo se u uzbudljivu, inspirativnu, poetičnu, opojnu kvantnu fiziku. Emisija je trenutno na pauzi, a vi možete preslušati nekoliko posljednjih izdanja razgovora s profesorom fizike Damirom Peranićem.

Poslušajte u Slušaonici