Hrvatski radio

Radio Rijeka

Fizička atrakcija 24.04.2014.

24.04.2014.

21:00

Autor: Hrvatski Radio

Foto: FreeDigitalPhotos

Foto: FreeDigitalPhotos

Foto: - / -

U posljednjih desetak godina jedna od najvećih i najuzbudljivijih atrakcija u fizici je teorija struna. Za svaki objekt, stvar, biće znamo da je sastavljeno od molekula, njih možemo rastaviti na atome, a njih pak na protone, neutrone i elektrone, nadalje oni su sastavljeni od kvarkova i sve se to do sada potvrdilo. Teorija struna kaže da se kvarkovi mogu rastaviti na još manje dijelove, jednodimenzionalne čestice - strune. Pretpostavka teorije struna je da je univerzum sastavljen od tih prekrasnih i prevažnih struna. A teorija struna treba nam i večeras na putu do svemira koji je hologram. Večerašnja etapa tog inspirativnog puta sa znanstvenikom Zvonimirom Peranićem počinje u 21 i 15.

Znanost je stalna, neprekinuta potraga za razumijevanjem svijeta, ona nam približava i objašnjava što se događa u središtu atoma i na rubu univerzuma, ali može li nam objasniti svijest bez koje ne bi bilo ničega, pa ni znanosti? Da li je to paradoks našeg vremena ili se vrijeme mijenja? Ako je misao najčvršća materija u nama znanom univerzumu, ako svojim mislima oblikujemo vlastitu stvarnost, da li je sve oko nas zaista naša kreacija? 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Fizička atrakcija [ARHIVA]

Svakog četvrtka zaljubljivali smo se u uzbudljivu, inspirativnu, poetičnu, opojnu kvantnu fiziku. Emisija je trenutno na pauzi, a vi možete preslušati nekoliko posljednjih izdanja razgovora s profesorom fizike Damirom Peranićem.

Poslušajte u Slušaonici