Hrvatski radio

Radio Rijeka

Fizička atrakcija 25.09.2014.

25.09.2014.

21:15

Autor: Hrvatski Radio

Foto: FreeDigitalPhotos

Foto: FreeDigitalPhotos

Foto: - / -

Prostor i vrijeme čine se tako očitim da ih primjećujemo samo u iznimnim situacijama, no da li je riječ o stvarnim fizikalnim entitetima ili su to samo pojmovi? Ako su prostor i vrijeme stvari, da li su fundamentalne ili postoje još dublje, uzbudljivije sastavnice? Što znači "prazan prostor"? Postoji li "početak vremena"? Možemo li manipulirati prostorom i vremenom? To je samo dio pitanja koja večeras postavljamo u Fizičkoj atrakciji uz mr. Zvonimira Peranića od 21 i 15 u programu Radio Rijeke..

Znanost je stalna, neprekinuta potraga za razumijevanjem svijeta, ona nam približava i objašnjava što se događa u središtu atoma i na rubu univerzuma, ali može li nam objasniti svijest bez koje ne bi bilo ničega, pa ni znanosti? Da li je to paradoks našeg vremena ili se vrijeme mijenja? Ako je misao najčvršća materija u nama znanom univerzumu, ako svojim mislima oblikujemo vlastitu stvarnost, da li je sve oko nas zaista naša kreacija? 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Fizička atrakcija [ARHIVA]

Svakog četvrtka zaljubljivali smo se u uzbudljivu, inspirativnu, poetičnu, opojnu kvantnu fiziku. Emisija je trenutno na pauzi, a vi možete preslušati nekoliko posljednjih izdanja razgovora s profesorom fizike Damirom Peranićem.

Poslušajte u Slušaonici