Hrvatski radio

Radio Rijeka

Fizička atrakcija 29.05.2014.

29.05.2014.

21:15

Autor: Hrvatski Radio

Foto: FreeDigitalPhotos

Foto: FreeDigitalPhotos

Foto: - / -

U devedesetim godinama prošlog stoljeća rođena je teorija da je svemir sastavljen od vibrirajućih struna u devet dimenzija plus vrijeme. Teorija pretpostavlja da se sve što se događa oko nas i u nama, odvija se u plošnom svemiru bez gravitacije, a nama to izgleda kao stvarnost koju poznajemo i prepoznajemo. No, teorija je dosad bila bez čvrstih dokaza. Koliko se proučavanje svijeta, svemira i nas samih pomaklo od tada i u kom smjeru? Postoje li odgovori na ta pitanja zapitat ćemo se večeras u Fizičkoj atrakciji u 21 i 15

Znanost je stalna, neprekinuta potraga za razumijevanjem svijeta, ona nam približava i objašnjava što se događa u središtu atoma i na rubu univerzuma, ali može li nam objasniti svijest bez koje ne bi bilo ničega, pa ni znanosti? Da li je to paradoks našeg vremena ili se vrijeme mijenja? Ako je misao najčvršća materija u nama znanom univerzumu, ako svojim mislima oblikujemo vlastitu stvarnost, da li je sve oko nas zaista naša kreacija? 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Fizička atrakcija [ARHIVA]

Svakog četvrtka zaljubljivali smo se u uzbudljivu, inspirativnu, poetičnu, opojnu kvantnu fiziku. Emisija je trenutno na pauzi, a vi možete preslušati nekoliko posljednjih izdanja razgovora s profesorom fizike Damirom Peranićem.

Poslušajte u Slušaonici