Hrvatski radio

Radio Rijeka

Štorija z Rukavca: Kako biti i pomorac i zvončar?

21.02.2023.

11:01

Autor: Vladimir Jurić

Kako biti i pomorac i zvončar? Kako tradiciju nosiš u sebi svud po svijetu?

Kako biti i pomorac i zvončar? Kako tradiciju nosiš u sebi svud po svijetu?

Foto: Nel Pavletić / Pixsell

Pomorcima s Kvarnera koji su vezani uz mesopusna događanja posebno teško pada kada moraju biti na brodu na kraju mesopusnih događanja. Što kad ne mogu s broda doma? 

U mjestu Rukavac u Općini Matulji na obroncima Učke živi bivši pomorac Ivo Mavar, nadaleko poznat kao Ivula


Tijekom radnog vijeka koji je proveo kao pomorac i na platformama, uvijek je tražio da ga se pusti kući za mesopust, jer je bio član Rukavačkih zvončara. No, jednom ga nisu pustili, pa nam je Ivula ispričao priču s jedne od platformi.


"Na platformi nas je bilo pet naših s Kvarnera. Doma nismo mogli, pa sam ja napravio pusta visine jedan metar. Blizu generatora koji daje energiju smo u jednom praznom kontejneru spalili pusta da niko nije znao, a onda smo uz jelo i piće proslavili zadnji dan mespusta. To je, što znam, jedino spaljivanje pusta na dalekim morima", pripovijeda Ivula.


On je i vrijedan sakupljač crtica iz bogate povjesti mjesta Rukavac, a njegovim stopama krenuli su i sin i unuk, koji plove. 


Iako je iza njego veliko životno iskustvo, Ivula se ne predaje, već intezivno komunicira sa svim institucijama da se zaštiti bogata povijesna baština Rukavca i ovog dijela Hrvatske. Poslušajte priču:

I pomorac i zvončar Ivo Mavar:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.