Hrvatski radio

Radio Rijeka

Arheološki park u Starom gradu: Tarsatica ponovno na svjetlu dana

05.01.2014.

12:08

Autor: Lea Domijan Fišter

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Iz riječke postblagdanske letargije „odskaču" građevinske aktivnosti u Starome gradu, gdje se već jasno vidi kako će uskoro izgledati novi trg koji će građane i posjetitelje povezati s rimskim nasljeđem Rijeke.

Uređenje Arheološkog parka na Trgu Jurja Jurija Klovića privodi se kraju. Radovi su potrajali dulje od planiranog, no najnoviji rok za završetak je 21. siječnja ove godine, kaže pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar

Projektant Arheološkoga parka Nenad Fabijanić prostor je osmislio kao trg na kojem se prezentiraju konzervirani ostaci kasnoantičkoga vojnog kompleksa, a uz crkvu sv. Fabijana i Sebastijana smješten je mali vidikovac s kojeg se pruža pogled na nalazište.

Otvorenje je najavljeno za početak veljače, a kreće i postavljanje novog popločenja i rasvjete na Koblerovom trgu te uređenje prolaza ispod Gradske ure. U obnovu Staroga grada posljednjih je desetak godina uloženo 40 milijuna kuna, a uređeni su trgovi sv. Barbare i Matije Vlačića Flacijusa, Užarska, Medulićeva i Vitezovićeva ulica te spoj Korza i Starčevićeve. Javlja Lea Domijan Fišter:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.