Hrvatski radio

Radio Rijeka

Četvrto natjecanje mladih opernih pjevača "Zinka Milanov" u riječkom HNK

12.07.2022.

15:05

Autor: Albert Petrović, Hina

HNK Zajc

HNK Zajc

Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka

U riječkom HNK Ivana pl. Zajca traje polufinale četvrtog Međunarodnog natjecanja mladih opernih pjevačica i pjevača "Zinka Milanov" u kojem sudjeluje 65 talenata iz Hrvatske i brojnih zemalja širom svijeta: od Meksika, preko Europe do Kine i Koreje.

Završnim koncertom natjecanja, u četvrtak 14. srpnja završit će ova sezona riječkoga kazališta. 


Kako je na konferenciji za novinare u ponedjeljak rekla sopranistica i umjetnička voditeljica natjecanja Vlatka Oršanić, natjecanje je bijenalnog karaktera, no kako je 2020. godine natjecanje odgođeno zbog pandemije, stanka je trajala četiri godine.


Prvonagrađeni mladi pjevač dobiva 3000 eura nagrade, drugi 2000, a treći 1000. Dodatne nagrade su, dodala je Oršanić, angažmani u opernim produkcijama za odabrane natjecatelje u HNK Zagreb, Operi Slovenskog narodnog gledališča Ljubljana, Opere Slovenskog narodnog gledališča Maribor i HNK Rijeka.


Natjecanje se odvija u nekoliko etapa, a u finalu će sudjelovati desetak najboljih po ocjeni žirija u kojem su hrvatska operna diva Dunja Vejzović, izabrana intendantica HNK u Zagrebu Iva Hraste Sočo, umjetnički ravnatelj Opernog kazališta Chemnitz Patrick Wurzel, glazbeni ravnatelj opernog studija Bayerische Staatsoper Tobias Truniger, savjetnik za operni casting u nizu njemačkih opernih kuća Christian Carlstedt, muzikolog i osnivač agencije Amman-Horak iz Züricha Mariano Horak, operni redatelj Fabrizio Melano, šef dirigent Riječkoga simfonijskog orkestra i Opere riječkoga HNK Valentin Egel, Vlatka Oršanić i intendant HNK Zajca Marin Blažević.


Inače, svi su ansambli riječkog kazališta na gostovanjima, a orkestar, solisti i zbor Opere pripremaju se za odlazak u Finsku gdje će nastupati na opernom festivalu Savonlinna, o čemu govori intendant Blažević, a poslušajte i kako o natjecanju u Rijeci govori Vejzović:

Dunja Vejzović: Natjecanje za mladež od izuzetne važnosti

Marin Blažević: još malo i krećemo u Finsku

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.