Hrvatski radio

Radio Rijeka

Večeras u Zajcu: Dunja Vejzović oprašta se ulogom Pikove dame

15.06.2023.

Zadnja izmjena 08:26

Autor: Josip Krmpotić

Vizual iz predstave Pikova dama HNK Ivan pl Zajc

Vizual iz predstave Pikova dama HNK Ivan pl Zajc

Foto: - / HNK Ivan pl Zajc

Ulogom grofice u remek djelu Petra Iljiča Čajkovskog, operi "Pikova dama", na opernu scenu HNK "Ivana pl. Zajca" u Rijeci, prvi put nakon 2013. vraća se umjetnica svjetskoga glasa Dunja Vejzović. Ekstremno teška opera izazov je za umjetnike, ali i za publiku pa će riječko kazalište na premijeri 15. lipnja, biti ispunjeno do posljednjega mjesta.

Uzbudljiva priča o ljubavi i opsesiji, predivna glazba i mistična aura opere "Pikova dama" već više od 130 godina čine je jednom od najpopularnijih ruskih opera, redovno izvođenom na pozornicama diljem svijeta. Vi ćete ovo remek-djelo Petra Iljiča Čajkovskog, autora djela neprolazne ljepote i popularnosti poput "Labuđeg jezera", "Orašara" ili "Evgenija Onjegina", moći doživjeti u četvrtak 15. lipnja i subotu 17. lipnja kao veliko finale operne sezone. 


Posljednjom ovosezonskom opernom premijerom dirigirat će maestro Valentin Egel, a režiraju je Christian Romanowski i Dunja Vejzović koja je i umjetnička voditeljica projekta. Proslavljena Dunja Vejzović, operna diva svjetske karijere, ovom će se prigodom vratiti i na pozornicu, a riječka će publika imati jedinstvenu priliku, pravi privilegij, gledati je i slušati u ulozi Stare grofice, odnosno Pikove dame!


Opera "Pikova dama" temelji se na istoimenome djelu Aleksandra Sergejeviča Puškina, a Čajkovski je ovu dirljivu i tragičnu priču o ljubavi djevojke Lize (Marianna Martirosyan / Agnes Thorsteins) i strastvenoga časnika Hermana (Ivan Momirov) skladao u Firenci u samo 44 dana. "Pikova dama" smatra se vrhuncem skladateljeve operne dramatike te i dandanas ostaje jednim od najsavršenijih primjera svoga žanra u svjetskoj opernoj klasici.


"Pikovu damu" zasluženo nazivaju jednom od najmističnijih opera na svijetu. Veliko, čak magično značenje ima broj "tri". Kao prvo, riječ je o tajni triju karata koje obećavaju velike dobitke ("trojka", "sedmica" i "as"), a prema Čekalinskome (Bože Jurić Pešić / Marko Fortunato) na srcu su Hermana tri grijeha, odnosno krivnja za tri smrti, grofičine, Lizine i svoje. Neki povjesničari ističu da je Čajkovski odbijao raditi na "Pikovoj dami" zbog praznovjernoga straha od njezine radnje te je pristao tek nakon što mu je bilo dozvoljeno unijeti dramaturške izmjene kod pisanja libreta.

Sofija Cigula, Christian Romanowski, Dunja Vejzović, Valentin Egel i  Dražen Siriščević

Sofija Cigula, Christian Romanowski, Dunja Vejzović, Valentin Egel i Dražen Siriščević

Foto: Josip Krmpotić / Radio Rijeka

Sve je u toj operi! Strast, očaj, ljubav, prijetnje, a karte kojima mi igramo su pobjedničke

ravnatelj riječke opere Dražen Siriščević

"Pikove dame" prije Dunje Vejzović bile su Nada Auer 1950. i Blanka Zec 1976., a ja sam ulogu stare grofice prvi put pjevala s 33 godine i uvjerena sam da će pod dirigentskom plalicom Valentina Egela, a u režiji Christiana Romanovskog sve biti savršeno! - rekla je umjetnička voditeljica projekta Dunja Vejzović i približila svoju ulogu:

Dunja Vejzović

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.