Hrvatski radio

Radio Rijeka

16:48 / 09.12.2021.

Autor: Tatjana Sandalj

"Enigmatske varijacije" - premijera Talijanske drame u režiji Neve Rošić

Prizor iz predstave "Enigmatske varijacije"

Prizor iz predstave "Enigmatske varijacije"

Foto: Dražen Šokčević / HNK Zajc

Psihološki triler o životu i ljubavi, premijera Talijanske drame riječkog HNK Ivana pl. Zajca "Variazioni enigmatiche / Enigmatske varijacije" Érica-Emmanuela Schmitta danas, 10. prosinca otvorit će novi Dram(m)a centar "Zajc". Uloge tumače Aleksandar Cvjetković i Mirko Soldano, a predstavu režira jedna od najvećih umjetnica hrvatskoga glumišta Neva Rošić.

"Cijeli komad je vrlo intrigantan, događaju se neprekidne psihološke promjene i neobični obrati. Naslov je autor posudio od skladatelja Edwarda Elgara koji u svojoj skladbi obrađuje skrovitu temu u 14 varijacija. U tekstu se pojavljuju bezbrojne varijacije na temu ljubavnih odnosa. Osim o ljubavi, komad govori i o usamljenosti i strahu od samoće u bolesti – temi koja nam je sigurno u ovom trenutku jako bliska", ističe Rošić vjerujući da će predstava publici pružiti gotovo "dva sata napete igre, verbalnih dvoboja i pametnih misli".


Sukob pisca i novinara nije samo sukob dvojice muškaraca, nego i sukob dvaju principa: fikcije i stvarnosti, Pisanja i Života.


"Za ovakvu predstavu treba ponovno uvježbati ono što smo radili kod profesora Tonka Lonze, a sada opet radimo s Nevom. Pitanje je govornog aparata, tehnike, logike, brzine i daha za izgovoriti sve te riječi, a sve treba imati svoju dinamiku i privlačnost i šutnje i emocije najviše. Publici spremamo psihološki krimić koji u sebi sadrži i ljubav i razočaranja i izdaju i napade i obrane i smrti…", kaže Aleksandar Cvjetković.


S druge strane, Mirko Soldano o tekstu kaže: "Izazovan je i kompleksan. Polimorfan je i kontradiktoran do posljednje replike upravo kao i lik Erika Larsena kojeg utjelovljujem. Mogao bih definirati ovo djelo kao triler, putovanje 'vojnika ljubavi' po međi između istine i laži, u opasnoj skliskoj igri."


Autorski tim predstave uz Nevu Rošić čine i scenografkinja Aleksandra Ana Buković, kostimografkinja Sandra Dekanić te oblikovatelj svjetla i asistent redateljice Marin Lukanović.


Premijerom Enigmatskih varijacija u petak će biti inauguriran Dram(m)a centar "Zajc", obnovljeni prostor u zgradi ex Ivexa. Riječ je o nastavku obnove riječkog kazališta u okviru koje je nedavno nastala Galerija "Zajc". 


Dram(m)a centar je prostor u kojem su, u pandemijskim uvjetima, dom pronašle Hrvatska i Talijanska drame čime je rasterećena pozornica koju dijele četiri ansambla i Riječki simfonijski orkestar. Osim što će dramskim ansamblima olakšati rad i povezivanje, Riječko kazalište mladih "Kamov" konačno će dobiti prave profesionalne uvjete za svoj rad kao što će se otvoriti i prostor za aktivnosti programa razvoja publike.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.