Hrvatski radio

Radio Rijeka

Fellini na pozornici "Zajca"

21.05.2022.

13:55

Autor: HRT - Radio Rijeka

E la nave

E la nave

Foto: Dražen Šokčević / HNK Ivan pl Zajc

Nova predstava ansambla Talijanske drame riječkog HNK Ivana pl. Zajca „E la nave va“ / „I brod plovi“ čija je premijera danas u 19.30 sati, prvo je kazališno uprizorenje glasovitog Fellinijevog filma na talijanskom jeziku, nakon brojnih dramatizacija i inscenacija na različitim jezicima. 

U adaptaciji i režiji Igora Pisona na riječku kazališnu tako stiže glasoviti brod Gloria N. čija je plovidba u prvom redu pogrebno putovanje čiji je cilj prosuti pepeo velike operne dive u blizini njenog rodnog otoka.


Fellinijev film iz 1983. godine govori o začudnoj skupini ljudi, uglavnom umjetnika iz svijeta opere i glazbe kojom je veliki filmski maestro prenio sliku o umjetnosti koja vene i o društvu koje nije svjesno događaja oko sebe uoči Prvog svjetskog rata baš kao i društvo današnjice. Ova socijalna kritika nasmijat će i dirnuti kroz priče gotovo nadrealnih likova iz mašte oskarovca, najpopularnijeg talijanskog redatelja svih vremena i jednog od vodećih sineasta 20. stoljeća.


Redatelj Igor Pison najavljuje predstavu sastavljenu od intenzivnih slika naše kolektivne svijesti (i podsvijesti). Nova produkcija Talijanske drame, kako kaže, dirljiva je, bliska stvarnosti, ali i velika posveta kazalištu.


U višestrukim ulogama, u predstavi glume: Leonora Surian Popov, Mirko Soldano, Ivna Bruck, Giuseppe Nicodemo, Andrea Tich, Sabina Salamon, i braća blizanci Filip i Nikša Eldan.


Dramaturginja je Lea Kukovičič, scenografkinja Petra Veber, kostimografkinja Manuela Paladin Šabanović, a dizajner svjetla Dalibor Fugošić.


Predstava se izvodi uz titlove na hrvatskom jeziku, a repriza je na programu „Zajca“ u ponedjeljak 23. svibnja u 19.30 sati.


Nakon što sam film pogledao nekoliko puta, sve jasnije mi je postajalo kako se ne može ispričati samo jedna priča. Film koji slijedi nezaboravnu logiku snova stvara slijed tema koje nikada nisu u potpunosti ispričane. Ostaju glasovi i slike. Gorka ironija filma je spoznaja kako je i sjećanje na prolaznost prolazno i krhko. Baš kao što je krhko i kazalište koje se rasprši s naklonom publici. Predstava je vrlo intenzivna freska naše zajedničke podsvijesti, groteskna i strašna, vrlo komična i vrlo tragična.

Igor Pison

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.