Hrvatski radio

Radio Rijeka

Filmovi o ljudskim pravima u Art-kinu Croatia

16.12.2013.

23:01

Autor: T. Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Festival filmova o ljudskim pravima, popularni HRFF, stigao je u Rijeku. Do 21. prosinca u Art-kinu Croatia sjajni filmovi, igrani i dokumentarni, obećavaju pet iznimnih filmskih dana.

Riječka publika od utorka do subote ima priliku vidjeti dio programa zagrebačkog Human Rights Film Festivala koji je prošlog tjedna bio održan u Kinu Europa. U riječko Art-kino stiže ukupno 13 igranih i dokumentarnih naslova recentne svjetske produkcije.

Izdvajamo novi dokumentarac i svojevrsni filmsku oporuku Claudea Lanzmanna Posljednji od nepravednika, zatim kambodžanski film Slika koja nedostaje nagrađen na ovogodišnjem filmskom festivalu u Cannesu, kao i Mletački sindrom Andreasa Pichlera koji govori o problematičnom suživotu Venecije i kruzera, progovarajući o glavnoj temi ovogodišnjeg HRFF-a: ekološkoj krizi.

Tu je i novi kratkometražni dokumentarac Portugalca Miguela Gomesa Iskupljenje, epistolarni film čija duhovita poanta – svojevrsni kratki sastavak o europskoj politici danas – spada u vrhunce filmske 2013. godine. Bijeg Srđana Keče govori o tri Romkinje, od kojih jedna napušta roditelje i školu da bi se udala, druga ostaje sama s djevojčicom o kojoj se mora brinuti, dok treća ne može naći izlaz iz života ispunjenog zlostavljanjem i bolešću.

U programu je i film Camille Claudel 1915 Bruna Dumonta, prikazan na ovogodišnjem Berlinaleu,  sa Juliette Binoche u ulozi slavne kiparice, ljubavnice Augustea Rodina. Prije filma bit će održan razgovor o mentalnom zdravlju i umjetnosti s filozofom Lucom Malatestijem, psihologinjom Jasminkom Juretić i psihoanalitičarkom Ilinkom Serdarević koji će voditi Nebojša Zelić.

Festival organiziraju Multimedijalni institut Zagreb, Udruženje za razvoj kulture i Filmaktiv. Riječko izdanje festivala pomogao je Odjel za kulturu Grada Rijeke, a ulaz na sve projekcije je besplatan.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.