Hrvatski radio

Radio Rijeka

HNK Zajc: ciklus novogodišnjih koncerata "Jednostavno najbolje" gotovo rasprodan

25.12.2022.

13:18

Autor: Tatjana Sandalj

Riječki simfonijski orkestar i Valentin Egel na novogodišnjem koncertu

Riječki simfonijski orkestar i Valentin Egel na novogodišnjem koncertu

Foto: - / HNK Zajc

"Jednostavno najbolje" je naslov novogodišnjih gala koncerata riječkog HNK Ivana pl. Zajca. Riječ je o koncertima za koje se uvijek traži i karta više, a ove godine publiku očekuje i posebno iznenađenje, svake večeri drugačije.

U izvedbi Riječkog simfonijskog orkestra i pod vodstvom šefa-dirigenta Valentina Egela, novogodišnji gala koncerti na programu su 27., 28. i 29. i 30. prosinca, svake večeri od 20 sati. 


U programu će sudjelovati solistice i solisti Opere: Anamarija Knego, Kristina Kolar, Ivana Srbljan, Michaela Selinger, Vanja Zelčić, Gabrijela Deglin, Bože Jurić Pešić, Marko Fortunato, Robert Kolar, Ivan Šimatović i Slavko Sekulić. Uz njih nastupit će i operni zbor HNK Zajca.


Za veseli oproštaj i optimističan uvod u Novu, program će početi uvertirom "Laka konjica" kralja bečke operete Franza von Suppea. Slijede Uvod i rondo capriccioso za violinu i orkestar uz solo violončelista Antona Kyrylova, autora Camillea Saint-Saënsa. Potom su na programu djela Ivana pl. Zajca, dijelovi njegovih opera "Amelia" i "Nikola Šubić Zrinjski". 


Na programu su uvertira i "Veliki ples" iz "Orašara" Petra Iljiča Čajkovskog, pa Deveta simfonija poznatija pod naslovom "Iz Novoga svijeta" češkog romantičara Antonína Dvořáka, odnosno njen 4. stavak Allegro con fuoco. Drugi dio koncerta otvorit će simfonijska pjesma "Vltava" češkog skladatelja Bedřicha Smetane, a slijedi "Vatra radosti" iz prvoga čina Verdijeve opere "Otello".


Nema novogodišnjeg koncerta bez Straussovih djela, a ove godine u programu su uvertira i finale 2. čina komične opere "Šišmiš" te polka "Laka krv".


Uz večernje novogodišnje koncerte, na programu je i Dječji novogodišnji gala koncert na Silvestrovo, 31. prosinca u podne. I to je jedini koncert na popisu novogodišnjih koncerata riječkog HNK Zajca za koji još ima poneka slobodna ulaznica.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.