Hrvatski radio

Radio Rijeka

HNK Zajc nudi kazališnu šetnju gradom: novi projekt Talijanske drame "Deriva urbana"

02.06.2023.

10:59

Autor: Tatjana Sandalj

Deriva urbana - nova predstava Talijanske drame

Deriva urbana - nova predstava Talijanske drame

Foto: Dražen Šokčević / HNK Zajc

Site-specific projekt "Deriva urbana / Urban drift" (A Part not Apart from a Place) Talijanske drame HNK Ivana pl. Zajca, što ga potpisuje austrijsko-španjolski kazališni kolektiv Eléctrico 28, bit će premijerno izveden u petak 2. lipnja od 19 sati. 

Autorski projekt, nastao u koprodukciji s talijanskim Mittelfestom, razbija kazališnu konvenciju četvrtog zida i pasivne publike. Izvedba vodi gledateljice i gledatelje kroz grad, a u pratnji izvođača otkrivaju mentalitet Fijumanki, Fijumana i njihovoga grada. 


Glumice i glumci Talijanske drame: Serena Ferraiuolo, Andrea Tich, Annamaria Ghirardelli, Stefano Maria Iagulli i Stefano Surian vodit će publiku iz prostora Delte 5 te hodajući riječkim ulicama, otkrivati ljepotu odnosa između glumaca, publike, prolaznika i mjesta, a svaki element na koji će naići transformacijom može postati dio priče - stoji u najavi predstave.


"Kada si dopustimo ne žuriti, kada razmotrimo svoje pravo na dodir, miris, kada postanemo oči i promijenimo perspektivu; kada razmišljamo intuitivno i slijedimo taj osjećaj, kada se izgubimo i dopustimo da nas uvuku u svoju privlačnost, mjesta mogu postati nešto drugo. Mogu se pretvarati u mjesta za povezanost, zaigranost, maštu i sudjelovanje. Što je život nego prelaženje s jednog mjesta na drugo. No, način na koji prolazimo, percipiramo i naseljavamo ih, određuje sve", naglašava autorska ekipa Eléctrico 28.


Ulice su njihov radni prostor, a iza sebe imaju iskustvo rada na najvažnijim kazališnim festivalima u Europi.


Reprizne izvedbe su 3., 5., 6., 7., 9., 16., 23. lipnja u 19 sati te 10., 17. i 24. lipnja u 10 sati.


Projekt predstavlja ravnatelj Talijanske drame Giulio Settimo, poslušajte:

Giulio Settimo o predstavi Deriva urbana:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.