Hrvatski radio

Radio Rijeka

HNK Zajc otvara koncertnu sezonu: Riječki simfonijski orkestar i francusko čudo na violončelu

23.09.2022.

10:37

Autor: Tatjana Sandalj

Bruno Delepelaire, maestro Valentin Egel i Riječki simfonijski orkestar

Bruno Delepelaire, maestro Valentin Egel i Riječki simfonijski orkestar

Foto: - / HNK Zajc

Koncertna sezona u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana plemenitg Zajca u Rijeci počet će u petak 23. rujna simfonijskim koncertom "Lalo, Bruckner". U 19:30 sati, uz Riječki simfonijski orkestar i šefa dirigenta Valentina Egela, nastupit će Bruno Delepelaire, solo-violenčilist Berlinske filharmonije.

Bruno Delepelaire, solo-violončelist Berlinske filharmonije

Bruno Delepelaire, solo-violončelist Berlinske filharmonije

Foto: - / HNK Zajc

Bruno Delepelaire zaključio je prošlu koncertnu sezonu u riječkom HNK Zajcu, a kako je jedan od troje posebnih gostiju sezone, otvorit će i novu. I to najprije Koncertom za violončelo u d-molu Edouarda Laloa.


Jedan od najboljih mladih europskih violončelista, "francusko čudo na violončelu", prvi čelist jednog od najpoznatijih orkestara na svijetu, violončelo je počeo svirati već u petoj godini zahvaljujući baki, entuzijastičnoj violončelistici amaterki.


Nakon Pariškog konzervatorija, studij je nastavio u Berlinu, a solo-violončelist Berlinske filharmonije postao je u dobi od samo 24 godine.


Karijeru u berlinskom orkestru kombinira s već impresivnom individualnom karijerom solista. "Svirati prije svega znači podijeliti emocije. Za vrijeme studija bio sam doista usredotočen na što savršenije sviranje, na to da budem virtuoz. S godinama sam shvatio da je još važnije moći svirati iz srca i pustiti glazbi da govori", kaže Delepelaire.


Koncert za violončelo u d-molu je jedno je od najboljih, iako nepravedno zapostavljenih djela francuskog skladatelja španjolskog podrijetla najpoznatijeg po "Symphonie Espagnole". Skladba iz 1876. istovremeno je strastvena rapsodija i djelo pomalo neobičnog, ali privlačnog karaktera, najavljuju iz HNK Zajca.


Drugi dio koncertne večeri bit će u znaku Osme simfonije u c-molu Antona Brucknera, posljednje skladateljeve cjelovite simfonije, remek-djela kojim Bruckner dovršava zvučnu apoteozu romantičarske epohe. Riječ je o djelu čije je trijumfalno finale pravo čudo kompozicijske strukture i jasnoće. Uz nju se najčešće vežu riječi "epska", "apokaliptična", "veličanstvena", podsjećaju iz HNK Zajca.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.