Hrvatski radio

Radio Rijeka

HNK Zajc: Riječki simfonijski orkestar opet snima Papandopula za njemački CPO

13.03.2023.

10:31

Autor: Tatjana Sandalj

Riječki simfonijski orkestar

Riječki simfonijski orkestar

Foto: - / HNK Zajc

"Papandopulo, Mozart, Brahms" to je program simfonijskog koncerta na pozornici HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, u ponedjeljak 13. ožujka od 19:30, koji će biti snimljen za uglednu njemačku diskografsku kuću CPO.

Za istu kuću je Riječki simfonijski orkestar snimio prvi međunarodni CD "Boris Papandopulo: Koncert za klavir i orkestar br.3, Koncert za violinu i orkestar".


Pod dirigentskim vodstvom šefa dirigenta Valentina Egela ponovno će svirati djelo Borisa Papandopula i to Drugu simfoniju, jednu od najvažnijih Papandopulovih orkestralnih djela skladano 1946. godine.


Druga simfonija sastoji se od pet stavaka, a svi imaju i programske naslove. Za skladbu je karakteristično to što su neki stavci obrade već prije skladanih Papandopulovih djela, a u četvrtom se stavku orkestru pridružuje i mezzosopran, ovoga puta bit će to mlada mezzosopranistica.


Iz HNK Zajca ističu da je Papandopulo tu simfoniju skladao upravo u Rijeci. Podsjećaju da je bio ravnatelj riječke Opere od 1946. do 1948., a onda i od 1953. do 1959. godine. Ravnao je prvom predstavom Opere i baleta tada novoosnovanog Narodnog kazališta u Rijeci: Zajčevom operom "Nikola Šubić Zrinjski", 2. studenog 1946. godine. U riječkom HNK-u praizvedeni su njegov balet "Dr. Atom" i opera "Rona". Za svečano otvaranje obnovljene zgrade riječkog Zajca skladao je 1981. godine kantatu "Mantinjada" za recitatora, sopile, zbor i orkestar, a praizvedbom je sam ravnao.


U prvom dijelu koncerta koji snima CPO bit će izvedena djela Johannesa Brahmsa i Wolfganga Amadeusa Mozarta. Program će otvoriti izvedba Brahmsovih Varijacija na Haydnovu temu. 


Uz nastup mladog pijanista Lovre Marušića, izvest će Mozartov Klavirski koncert br.25 u C-duru, danas poznat i cijenjen kao "jedno od Mozartovih najvećih remek-djela u žanru koncerta" i "možda najveličanstveniji od svih koncerata koji su ikada napisani", poručuju iz HNK Zajca.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.