Hrvatski radio

Radio Rijeka

Lipanj u Rijeci: "Brdo kulture" nudi mnoštvo programa za sve generacije

02.06.2022.

14:56

Autor: Tatjana Sandalj

Perivoj Pomorskog i povijesnog muzeja HP, jedna od pozornica Brda kulture

Perivoj Pomorskog i povijesnog muzeja HP, jedna od pozornica Brda kulture

Foto: Tatjana Sandalj / Radio Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskoga primorja ujedinio je snage s partnerima iz Prirodoslovnog muzeja, Državnog arhiva, Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova, Hrvatskog restauratorskog zavoda i Galerije Poneštrica pa su zajedno smislili program Brdo kulture čiji dijelovi pozivaju publiku različitih generacija u više riječkih prostora tijekom cijeloga lipnja.

Sve počinje premijerom predstave polaznika radionice Dramci iz Guvera koji su, vođeni akademskim glumcem Zoranom Josićem, istraživali monološke i dijaloške forme. Prema motivima slavnog teksta Raymonda Quenaua "Stilske vježbe" nastala je predstava "Kada bi...". U Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskoga primorja Dramci publiku očekuju u petak 3. lipnja u 18 sati. 


Dio programa Pomorski i povijesni muzej vezao je uz izložbu koja je u tijeku, "Priče plavog horizonta - Jugolinija 75 godina", a dio uz stalni fundus. Predviđeni su razgovori, vođeni obilasci, radionice, gostujuća izložba...


U okviru Brda kulture PPMHP pokreće ciklus predavanja što će ih organizirati do kraja godine u suradnji s Hrvatskim restauratorskim zavodom, a prva je tema zgrada creske gradske uprave. 


Još jedna institucija koja se uglavnom bavi čuvanjem i zaštitom baštine, a djeluje na Brdu kulture, otvorit će publici vrata i stvarna i digitalna. Državni arhiv u Rijeci omogućit će građanima besplatno skeniranje i digitalizaciju dokumenata, a izložbom će predstaviti rekonstrukciju trezora u kojem čuvaju najvrjednije arhivalije te dio upravo tih dokumenata i postupak njihove restauracije.  


Geološkom šetnjom u organizaciji Prirodoslovnog muzeja 15. lipnja bit će dopunjen program šetnji gradom koje će voditi arheolog Ranko Starac u lapidariju PPMHP-a i ostacima Claustre na području grada Rijeke. 


Glazbena škola Ivana Matetića Ronjgova za 21. lipnja u perivoju Guvernerove palače priprema gala koncert tijekom kojeg će učenici pokazati zašto bismo se s njima i njihovim interpretacijama klasike trebali družiti i češće. 


Detalji Brda kulture dostupni su u nastavku i na internetskoj stranici Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja u Rijeci, a prije nego se odlučite što i kada, poslušajte što o značenju naslova manifestacije kaže ravnateljica PPMHP-a Nikolina Radić Štivić te što o besplatnoj digitalizaciji građe u DAR-u kaže voditeljica odjela za konzervaciju, restauraciju i reprografiju Iva Gobić Vitolović:

O Brdu kulture i digitalizaciji građe u Državnom arhivu

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.