Hrvatski radio

Radio Rijeka

MFMS: Najviše nagrada Slovencima i 'Hamletu' ZeKaeMa

09.05.2014.

00:25

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

'Dovde se prostire šuma' Slovenskog narodnog gledališča iz Maribora je najbolja predstava 21. međunarodnog festivala malih scena u Rijeci. Kasno sinoć festival je završio objavom da je ocjenjivački sud, u sastavu teatrolog i dramski pisac Darko Lukić, ravnateljica 'Festivala' Opatija Rajna Miloš i teatrolog Darko Gašparović, sve odluke donio jednoglasno.

Dovde se prostire šuma je predstava nagrađena i u kategoriji scenografije, koncept prostora potpisuju Nataša Matjašec Rošker, Branko Jordan i Davor Herga te oblikovanja svjetla što ga potpisuje Tomaž Bezjak.

Najbolji redatelj je Oliver Frljić koji je nagrađen i za dramsku adaptaciju Shakespeareova Hamleta u produkciji Zagrebačkog kazališta mladih. Kreacija Hamleta je Krešimiru Mikiću donijela nagradu za najboljeg glumca što ju dijeli s Primožom Pirnatom, Jagom u predstavi Othello Mestnog gledališča ljubljanskog. Za četiri uloge što ih tumači u Hamletu najbolju epizodu Festivala ostvario je Milivoj Beader.

Najbolju žensku ulogu ostvarila je Anita Mančić kao Blanka u predstavi koju je publika ocijenila najboljom Dok nas smrt ne razdvoji (ocjena 4,86), produkcija Radionice integracije iz Beograda. U istoj predstavi igrala je i najbolja mlada glumica Festivala Jovana Gavrilović kao Mina. Najbolje kostime potpisuju Ivana Vasić i Ivana Šešlija, Studio Konstrukt, u predstavi Gospođa ministarka, produkcija Pozorišta Boško Buha iz Beograda.

U konkurenciji 21. riječkih malih scena bilo je devet predstava iz Slovenije, Italije, Litve, Srbije i Hrvatske, a redom su se bavile temom strahova i nada novoga doba. Nagrađene je proglasio i obrazloženja pročitao Darko Gašparović. Poslušajte i završnu kroniku što ju je pripremila Tatjana Sandalj, a u kojoj možete čuti više o posljednjoj predstavi u festivalskoj konkurenciji Othelo u režiji Jerneja Lorencija, produkcija Mestnog gledališča ljubljanskog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.