Hrvatski radio

Radio Rijeka

Nematerijalno kulturno dobro: Umijeće gradnje i plovidbe tradicijskim barkama Kvarnera

25.07.2022.

16:28

Autor: Tatjana Sandalj

Kalafati iz Malinske

Kalafati iz Malinske

Foto: More / HRT

Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske donijelo je rješenje kojim se Umijeću gradnje i plovidbe tradicijskim barkama Kvarnera dodjeljuje status nematerijalnoga kulturnog dobra. U Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske - Listu zaštićenih kulturnih dobara bit će upisano pod brojem Z-7587.

Zahtjev za upisom predali su Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka i koordinacija udruga Tradicijska jedra Kvarnera i Istre još 2019. godine u okviru međunarodnog projekta "Mala barka 2" i sada su upisani kao nositelji tog nematerijalnoga kulturnog dobra. 


Umijeće gradnje i plovidbe tradicijskim barkama Kvarnera spoj je nekoliko tradicijskih pomorskih obrta, vještina i znanja vezanih uz vještine drvene brodogradnje, dok plovidba podrazumijeva vještinu upravljanja barkom, kao i poznavanje geografije mora i vjetrova. Kvarnerska brodogradnja ima male, ali bitne razlike koje su prepoznate kao dio lokalnog identiteta. 


Nositelji baštine su brodograditelji, ponegdje nazivani i kalafati, zatim korisnici brodica, ali i zajednica koja tradicijsku brodogradnju na Kvarneru prepoznaje kao dio svog identiteta, podsjećaju iz Primorsko-goranske županije u priopćenju o proglašenju Umijeća gradnje i plovidbe tradicijskim barkama Kvarnera nematerijalnim kulturnim dobrom.


Kontinuirana praksa tradicijske brodogradnje je specifične oblike poprimila tijekom 19. i 20. stoljeća. Činjenica da je mala drvena brodogradnja opstala govori u prilog njenom značaju za lokalno stanovništvo na širem kvarnerskom području kroz stoljeća. 


Dio alata za gradnju se s vremenom mijenjao, no dio je ostao nepromijenjen stoljećima, dok je proces izrade ostao isti, a prenosio se usmenim putem, promatranjem i uz dostupne nacrte, podsjećaju iz PGŽ.

Galerija
Kalafati iz Malinske, Foto: More/HRT
Kalafati iz Malinske, Foto: More/HRTKalafati iz Malinske, Foto: More/HRT

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.