Hrvatski radio

Radio Rijeka

Nova sezona u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka

29.09.2014.

12:41

Autor: Borna Šmer / Larissa Smokvina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Premijerom predstave "Dr. Dolittle" redatelja Zorana Mužića, bit će u četvrtak, 2. listopada, otvorena sezona Gradskog kazališta lutaka Rijeka. Novost u programu je edukacijsko-umjetnički projekt za osnovne škole - "Lutkofor".

U Gradskom kazalištu lutaka Rijeka nova je sezona obogaćena s još dvije premijere - Glagoljica i Trsatski zmaj. Autorski projekt Serđa Dlačića Glagoljica predstava je koja će se baviti glagoljičkim pismom, dok će priča Velida Đekića Trsatski zmaj biti bliska i najmanjim gledateljima koji će kroz zabavnu i bajkovitu priču o borbi dobra i zla, naučiti nešto o riječkoj prošlosti s porukom da dobro na kraju uvijek pobjeđuje.

Poseban edukacijsko-umjetnički projekt za osnovne škole Lutkofor, novost je u programu GKL Rijeka. Lutkarsko će kazalište doslovno ući u škole jer će, kroz režirani blok sat u učionici, djeca stjecati znanja o kazalištu i kazališnoj umjetnosti kroz igru, na zabavan i zanimljiv način.

Jedne subote u mjesecu, tijekom cijele sezone, održavat će se Mali lutkarski razgovoriDjeca će nakon izvedbe moći razgovarati se određenim likom, odnosno lutkom iz predstave, pogledati pozornicu, vidjeti gdje i kako njihovi omiljeni likovi žive i što rade kad predstava završi.

U repriznom repertoaru Gradskog kazališta lutaka Rijeka moći će se pogledati, između ostalog, Ježeva kućica, Tri prašćića, Plesna haljina žutog maslačka, Šuma Striborova, Veli Jože...

Adaptacija uvijek aktualne priče o doktoru Dolittleu obrađuje na djeci blizak način iskonske humanističke vrijednosti, poput empatije i brige prema bližnjem. O predstavi govori redatelj Zoran Mužić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.