Hrvatski radio

Radio Rijeka

Opatijke počasne gošće festivala u Moskvi

22.05.2014.

17:42

Autor: HINA / Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Vokalna grupa 4'33'' iz Opatije nastupila je kao počasni gost na desetom jubilarnom Moskovskom međunarodnom festivalu slavenske glazbe, velikom kulturno-prosvjetiteljskom projektu koji je od 15. do 18. svibnja u Moskvi okupio više od tisuću i pol sudionika iz trinaest zemalja, priopćeno je iz grupe 4'33''.

Festival slavenske glazbe održava se u sklopu državnog programa Kultura Moskve i dana slavenske pismenosti i kulture, pod pokroviteljstvom Slavenskog fonda Rusije, moskovskog Ureda za kulturu, Međunarodne udruge za kulturu i Dječje umjetničke škole Balakirev.

Vokalna grupa 4'33'' izabrana je u jakoj konkurenciji brojnih ansambala prijavljenih za izvannatjecateljsko predstavljanje, te se u pet nastupa predstavila repertoarom tradicijske glazbe Kvarnera. Nastupala je u Koncertnoj dvorani umjetničke škole Balakirev, Tsereteli Galeriji, Rahmanjinov Sali na Konzervatoriju Čajkovski i Svetlanovski dvorani velebnog zdanja Moskovskog doma muzike. Voditeljica i dirigentica Diana Grgurić održala je i predavanje na temu tradicijske glazbe Kvarnera. 

Nastupi hrvatskih glazbenica naišli su na dobar prijem publike, te su ostvareni kontakti koji se bi se trebali nastaviti uspostavom suradnje Sveučilišta u Rijeci i Konzervatorija Čajkovski, priopćeno je iz grupe 4'33''.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.