Hrvatski radio

Radio Rijeka

PGŽ sufinancira HNK Zajc: 470 tisuća kuna za Zavoli kazalište

03.02.2022.

14:15

Autor: Neva Funčić

HNK Zajc

HNK Zajc

Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka

Primorsko-goranska županija će s 470 tisuća kuna poduprijeti program "Zavoli kazalište" riječkog HNK Ivana pl. Zajca. Uz sufinanciranje posjeta učenika iz manjih sredina, ove godine novost je novčana potpora dvjema premijerama: baletnoj predstavi "Mediteranska trilogija" i komediji "Na tri kralja".

PGŽ je u proteklih pet godina za projekt (Za)voli kazalište ukupno osigurala 1.640.000 kuna, a HNK Zajc se dodatno sufinancira putem Javnog natječaja za javne potrebe u kulturi, putem kojeg su u prošloj godini s 42 tisuće kuna sufinancirana dva programa.


Kroz program Zavoli kazalište, od sezone 2012/2013., svake godine sufinanciran je posjet učenika osnovnih i srednjih škola za šest do osam kazališnih predstava.


U ovoj godini PGŽ će s 97 tisuća kuna sufinancirati posjet mlade publike na sedam predstava: "Kralj Edip", "Čelične magnolije", "Adriatico", "Pulcinella", "Magična frula", "Fahrenheit 451" te edukacijski program u kojem sudjeluju svi kazališni ansambli. 


Za produkciju baletne predstave "Mediteranska trilogija", koja će tjedan nakon premijere imati svoju njemačko gostovanje, izdvojit će 180 tisuća kuna, a za proljetnu premijeru Shakespearove komedije "Na tri kralja ili kako hoćete" u režiji Franke Perković 195 tisuća kuna.


Ugovor o potpori su u Rijeci potpisali župan Zlatko Komadina i intendant HNK Ivana pl. Zajca Marin Blažević. Župan Komadina tumači da su ove godine, zbog pandemije, za dvjesto tisuća kuna povećali potporu kazališnim projektima, a intendant Blažević ističe kako je ulaganje u razvoj mlade publike izuzetno značajno za budućnost kazališta i županije. Poslušajte izjave:

Komadina i Blažević o potporama

Intendant Marin Blažević i župan Zlatko Komadina

Intendant Marin Blažević i župan Zlatko Komadina

Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.