Hrvatski radio

Radio Rijeka

Pirandellovo remek-djelo premijerno u Zajcu

02.12.2022.

11:10

Autor: Radio Rijeka

Cvjetković i Brđanović na sceni

Cvjetković i Brđanović na sceni

Foto: Dražen Šokčević / HNK pl. Zajc

Stotinu godina nakon praizvedbe u Milanu, prvi se put u riječkom HNK Ivana pl. Zajca izvodi "Henrik IV.", jedno od najznačajnijih Pirandellovih djela. Predstava će premijerno biti izvedena u subotu, 3. prosinca u 19:30 sati.

Nasuprot tendenciji povjeravanja klasika u ruke iskusnih redatelja, Talijanska drama odlučila je ciljati na nove generacije pa predati ovaj veliki izazov odnosno režiju ovog remek-djela talijanske književnosti upravo mladom Marcu Lorenziju, jednom od najzanimljivijih redatelja suvremenog talijanskog kazališta. 

"Henrik IV." fascinira balansiranjem između filozofskog promišljanja i dramskog intenziteta, kao i svojom aktualnošću. U vrijeme fake newsa, u kojem se neprestano propituje istinitost činjenica, tematiziranje relativnosti istine i identiteta u Pirandellovim metadramama relevantnije je nego ikada.

HNK PRESS

Redatelj Lorenzi je u koautorstvu s dramaturgom predstave Lorenzom De Iacovom i adaptirao Pirandellov tekst, s tendencijom stvaranja suvremene predstave snažnog glumačkog izričaja, koja komunicira s novim medijima i tehnologijama.

Naša je adaptacija teksta započela prepoznavanjem temeljne teme predstave: našeg odnosa s vremenom koje prolazi. Straha Henrika IV., i sviju nas, da se pomirimo s izgubljenim prilikama, s izborima koje ne možemo ponoviti i maštom kao bijegom. S tog mjesta počeli smo iznova ispisivati tekst, a nakon sto godina od praizvedbe pitali smo se kako srušiti vremenske barijere i omogućiti gledatelju da u potpunosti uživa u djelu.

dramaturg Lorenzo De Iacovo

Glavnu ulogu u predstavi igra Aleksandar Cvjetković, a u ostalim su ulogama Leonora Surian Popov, Mirko Soldano, Anamarija Brđanović, Ivna Bruck, Giuseppe Nicodemo, Andrea Tich, Serena Ferraiuolo i Stefano Maria Iagulli te Deni Sanković koji se pojavljuje u videu kao mladi Henrik.


Scenografiju potpisuje Diana Ciufo, a kostimografiju Manuela Paladin Šabanović. Autori video materijala su Edoardo Palma i Emanuele G. Forte, autor glazbe i oblikovatelj zvuka je Marin Butorac, a oblikovatelj svjetla Predrag Potočnjak.


Predstava se izvodi uz titlove na hrvatskom jeziku, a na programu Zajca je i 5., 9. i 10. prosinca.

Galerija
Enrico IV, Foto:  Dražen Šokčević/HNK pl. Zajc
Cvjetković i Soldano, Foto: Dražen Šokčević/HNK pl. Zajc

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.