Hrvatski radio

Radio Rijeka

Plesna priča o Čajkovskom koja osvjetljava dugo skrivane trenutke njegova života

11.02.2023.

10:18

Autor: HRT - Radio Rijeka

 balet “Čajkovski” koji će biti premijerno izveden u subotu 11.2.

balet “Čajkovski” koji će biti premijerno izveden u subotu 11.2.

Foto: Fanni Tutek Hajnal / HNK Ivan pl Zajc

Balet „Čajkovski“ u koreografiji renomiranog i višestruko nagrađivanog Cayetana Sota premijerno će u HNK Ivana pl. Zajca biti izveden večeras, 11. veljače, s početkom u 19:30 sati.

Druga predstava dvostruke baletne koprodukcije riječkog i zagrebačkog HNK-a, nakon "Spartaka" u Zagrebu, prvi put u Hrvatsku dovodi Španjolca Sota prema čijim će riječima, predstava na izabranu glazbu velikoga Petra Iljiča Čajkovskog "prikazati putovanje vođeno činjenicama i tajnama koje su oblikovale skladateljevu jedinstvenu umjetničku dušu i um."


Cayetano Soto otkriva i plesnim pokretom slika portret jednog od najboljih skladatelja romantične ere te svojim osebujnim plesnim vokabularom, sastavljenim od nijansiranih detalja i grotesknih adaptacija tradicionalnih pokreta, stvara balet prije svega inspiriran neobjavljenim pismima i drugim arhivskim dokumentima Državne kuće-muzeja "Čajkovski" u Moskvi.

Pritisak društva dominirao je cijelim životom Čajkovskog sve do njegove smrti, a njegov privatni život bio je tabu tema u njegovoj domovini gotovo stotinu godina. Intimni život Čajkovskog revno su skrivali članovi njegove obitelji, muzikolozi te dužnosnici carske dinastije Romanov i Staljinov Sovjetski Savez. U očima vlasti, nezamislivo je bilo prihvatiti ideju da je Petar Iljič Čajkovski, rusko nacionalno blago, homoseksualac

dramaturg predstave i suautor koncepta Dario Suša

balet "Čajkovski" će biti premijerno izveden u subotu 11.2.

balet "Čajkovski" će biti premijerno izveden u subotu 11.2.

Foto: Fanni Tutek Hajnal / HNK Ivan pl Zajc

Plešu članice i članovi riječkog baletnog ansambla: Michele Pastorini, Maria Matarranz de las Heras, Ali Tabouch, Ksenija Krutova, Nicola Prato, Valentin Chou, Noa Gabriel Siluvangi, Tea Rušin, Laura Orlić, Jody Bet, Marta Voinea Čavrak, Antoine Salle, Anna Zardi, Janne Boere, Marta Kanazir Bagadur, Thomas Krähenbühl, Soyoka Iwata, Álvaro Olmedo, Leonardo De Santis, Milica Mučibabić, Rachele Cortopassi i Alejandro Polo.


Govoreći o predstavi koreograf Cayetano Soto kaže kako je od malih nogu impresioniran glazbom Čajkovskog sada otkrio i osobu.

Ne samo umjetnika, već zaista osobu iza te umjetnosti. No, shvatili smo da ukoliko želimo ispričati priču o njemu, to mora biti priča i o onome što se o Čajkovskom skrivalo. Stoga osvjetljavamo neke od tih trenutaka iz njegova života. Ne govorimo o tome kako je živio ni kako je umro, govorimo o stvarima koje bi ljudi trebali znati

koreograf Cayetano Soto

Cayetano Soto se, odmah nakon što je 1997. diplomirao klasični balet, pridružio kompaniji IT Dansa Barcelona koju je godinu kasnije zamijenio Baletom Teatra München. Za njih je kreirao svoj koreografski prvijenac "Plenilunio" s kojim je osvojio titulu Najboljeg mladog koreografa prema prestižnom njemačkom "Tanz Aktuell" magazinu. Nakon toga je ostvario bogatu međunarodnu karijeru. 

 balet “Čajkovski” će biti premijerno izveden u subotu 11.2.

balet “Čajkovski” će biti premijerno izveden u subotu 11.2.

Foto: Fanni Tutek Hajnal / HNK Ivan pl Zajc

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.