Hrvatski radio

Radio Rijeka

Počinju "Transformacije": "Decameron.hr" je predstava u kojoj publika bira što će gledati

07.09.2022.

14:50

Autor: Tatjana Sandalj

Aleksandar Cvjetković kao Boccacio s ansamblom predstave

Aleksandar Cvjetković kao Boccacio s ansamblom predstave

Foto: Dražen Šokčević / HNK Zajc

Počinju "Transformacije"! U novu kazališnu sezonu publika riječkog HNK Ivana pl. Zajca ući će u srijedu 7. rujna u 19:30 sati uz besplatnu izvedbu predstave "Decameron.hr".

Obnova predstave iz 2020. zapravo je premijera jer donosi novosti i u glumačkoj podjeli i u režiji. Argentinski redatelj i autor adaptacije Luciano Delprato ovoga puta nudi publici mogućnost da kreira predstavu birajući što će gledati. 


Umjesto deset pripremljenih priča, bit će ih svaki put izvedeno pet, a publika će pet puta kreirati nastavak večeri birajući između dviju ponuđenih. 


Prije dvije godine Delprato je izravno reagirao na epidemiološku situaciju s kojom smo se suočili. Situacija se ponešto promijenila u međuvremenu, pa i Zajednička produckija ansambala Hrvatske i Talijanske drame ima novo lice. 


"Kroz neke priče na hrvatskom, a neke na talijanskom jeziku, naglasak stavljamo na to da smo preživjeli i da smo ponovno zajedno. Više je boja, više je slavlja, više je radosti i zabave. Prije smo nastojali slaviti tjelesnost, postojanje sâmo suočavajući se licem u lice s prijetnjom, svjetskom pandemijom, u trenutku kada je zajedništvo bilo zabranjeno", kaže Delprato. 


"Sada kada smo opet na okupu s našom publikom, važno nam je posve 'srušiti' taj četvrti zid i prepustiti publici da od deset ponuđenih priča izabere onih pet koje želi vidjeti. Interaktivno i zabavno, ali nesumnjivo je to i dalje 'Decameron' i dalje je Boccaccio... Tijekom predstave publika glasa za priču koju želi vidjeti i doživjeti, a prije toga Boccaccio kojeg ponovno igra Aleksandar Cvjetković, predstavlja one koji će 'braniti' svoje priče u glumačkim borbama za više glasova publike; na ekranu se prikazuje izbor, a publika putem QR koda daje glas priči koja ih je više dojmila", otkriva Delprato koji će već u studenom na riječkoj pozornici režirati Fellinijev "Amarcord" u produkciji Hrvatske drame.


Uz Aleksandra Cvjetkovića u predstavi glume: Denis Brižić, Serena Ferraiuolo, Ivna Bruck, Mirko Soldano, Giulio Settimo, Andrea Tich, Stefano Surian, Jasmin Mekić, Edi Ćelić, Mario Jovev, Giuseppe Nicodemo, Ana Marija Brđanović i Deni Sanković.


U autorskom timu su i scenografkinja Aleksandra Ana Buković, kostimografkinja Manuela Paladin Šabanović, koreograf Michele Pastorini, oblikovatelj svjetla Robert Pavlić, autori glazbe Federico Rossignoli, Teodora Tommasi i Francesco Gulic te oblikovatelj zvuka Saša Predovan.


I u prvoj verziji i sada ulogu Boccacia tumači Aleksandar Cvjetković kojeg smo ispitali o svemu što se promijenilo - ili nije - poslušajte:

Aleksandar Cvjetković: Ovo je uvod u sezonu u kojoj se borimo s nevidljivim neprijateljima

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.