Hrvatski radio

Radio Rijeka

Predstava osječkog HNK "Guslač od marcipana" gostuje u Rijeci

07.03.2023.

08:30

Autor: Tatjana Sandalj

Prizor iz osječkog Guslača od marcipana

Prizor iz osječkog Guslača od marcipana

Foto: - / HNK Osijek

Predstava "Guslač od marcipana; Franjo Krežma: zapisi iz nepovrata" HNK u Osijeku gostuje u HNK Ivana pl. zajca u Rijeci u utorak 7. ožujka u 19.30 sati.  Gostovanje je ostvareno u okviru programa K-HNK, konzorcija hrvatskih nacionalnih kazališta što ga čine kazališta u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Osijeku i Varaždinu.

Za dramu "Guslač od marcipana" tekst je napisala dramaturginja Marijana Fumić prema motivima romana Stjepana Tomaša


Predstava nudi priču o Franji Krežmi, jedinstvenoj pojavi u povijesti hrvatske glazbe, osječkom violinskom virtuozu i skladatelju, koji je zahvaljujući raskošnom talentu bio prava zvijezda europskih pozornica u doba romantizma. Priča je to o dječaku koji je umjesto igračaka dobivao instrumente te s 13 godina završio bečki Konzervatorij, a upisao ga s devet kao najmlađi student ikada dotad i kojemu su se divili velikani poput Verdija i Liszta. U samo 19 godina svoga života, Krežma je postao legenda. 


Velika ansambl predstava je i velika obiteljska priča i priča o umjetničkom putovanju; istovremeno priča o Osijeku i univerzalna priča koja ne poznaje granice, ni toponime. 


Redateljica predstave je Dora Ruždjak Podolski, a Krežmu u različitim životnim dobima igraju Antonio Jakupčević i Matija Kačan.


Na sceni su još Antonia Mrkonjić, Anita Schmidt, Selma Mehić, Antonija Pintarić, Dora Bogdanović, Duško Modrinić, Aljoša Čepl, Mate Grabić Ćaćić, Mario Rade, Armin Ćatić, Ivana Soldo Čabraja..., a u izvedbi sudjeluje i petero glazbenika te mezzosopranistica Stefany Findrik.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.