Hrvatski radio

Radio Rijeka

Premijera Talijanske drame: ironična adaptacija renesansnog epa "Orlando furioso"

21.02.2023.

17:06

Autor: Albert Petrović

Prizor iz predstave Orlando furioso / Bijesni Orlando

Prizor iz predstave Orlando furioso / Bijesni Orlando

Foto: Dražen Šokčević / HNK Zajc

Petak će biti velik dan za Talijansku dramu riječkog HNK Ivana pl. Zajca! Publika će premijerno vidjeti spektakl "Orlando furioso / Bijesni Orlando", prema renesansom epu Ludovica Ariosta.

Autorski par čine Jazmin Sequeira i Luciano Delprato, na sceni će biti 16 glumaca koje će predvoditi Serena Ferraiuolo i Andrea Tich


Premijera je u petak 24. veljače, a reprizne izvedbe su 25. veljače te 9., 10. i 11. ožujka. 


Klasični Ariostovi likovi u predstavi se pomiču u postindustrijsko društvo ogrezlo u marketinško oglavašavanje i bezumni konzumerizam. Osjećaj bijesa postaje metaforom modernoga svijeta. Renesansni pogled slavnoga talijanskog autora isprepliće se sa suvremenim pogledom u kojem su Orlando i Angélica i dalje aktualni, piše u najavi predstave.


U spektakularnoj predstavi, uz korištenje novih tehnologija, glume: Andrea Tich, Serena Ferraiuolo, Ivna Bruck, Annamaria Ghirardelli, Stefano Surian, Mirko Soldano, Ariella Reggio, Stefano Iagulli, Giuseppe Nicodemo, te studentice i studenti odsjeka Glume i medija pri Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci: Dora Čiča, Mihael Marković, Tino Trkulja, Nika Grbelja, Andreja Brozović Adžić Kapetanović i Karla Aračić. Glas Aleksandra Cvjetkovića čuje se u predstavi kao glas naratora.


Riječ je o svojevrsnom talijanskom Avataru, kaže ravnatelj Talijanske drame Giulio Settimo u razgovoru što ga možete čuti u nastavku:

Zašto je danas bijesan Orlando?

Galerija
Prizor iz Bijesnog Orlanda riječke Talijanske drame, Foto: Dražen Šokčević/HNK Zajc
Prizor iz predstave Orlando furioso / Bijesni Orlando, Foto: Dražen Šokčević/HNK ZajcPrizor iz predstave Orlando furioso / Bijesni Orlando, Foto: Dražen Šokčević/HNK Zajc

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Vezani sadržaj

Emisija

Leksikon

Ne stane nam sve u informativne emisije dana, pa zato u Leksikonu svakog dana između 17 i 18 sati emitiramo nekoliko razgovora ili reportaža o aktualnim događajima u našem kraju. Između njih - dobra glazba!

Poslušajte u Slušaonici