Hrvatski radio

Radio Rijeka

Riječka industrijska baština na internetu

01.10.2014.

15:32

Autor: Saša Vuksan

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Danas je predstavljen portal riječke industrijske baštine koji na hrvatskom i engleskom jeziku predstavlja 58 kataloških jedinica. Baza će se nadopunjavati industrijskom i ostalom kulturnom baštinom.

Znate li da je najstarije industrijsko postrojenje u Rijeci osnovano 1764. godine? Bila je to Riječka tvornica konopa. O njoj i još 57 priča riječke industrijske baštine možete više doznati na novim internetskim stranicama koje je izradio Centar za industrijsku baštinu sveučilišta u Rijeci. Stranice su na hrvatskom i engleskom jeziku.

Kad niste dovoljno bogati da biste ga očuvali, tada bogatstvo kulturnog nasljeđa postaje problem - a ono što je nama ostalo iz aktivnijih vremena, odgovaralo bi gradu veličine Genove, istaknuto je na predstavljanju novih stranica. Zato je trebalo odrediti prioritete - a to je Blok Benčić, gdje bi do 2020. trebala biti nova gradska knjižnica, dva muzeja i dječja kuća - te revitalizacija Hartere.

No naša industrijska priča već sada na internetu izgleda dobro. Načinom pisanja tekstova namijenjena je širokoj publici, a za istraživače imamo bibliografiju kojom ih upućujemo da potraže više informacija, kaže voditeljica projekta Ivana Golob.

Projekt je realizirao Centar za industrijsku baštinu Sveučilišta u Rijeci, a sufinanacirao je grad Rijeka s 50 tisuća kuna. U razgovoru s voditeljicom projekta Ivanom Golob, saznali smo da je riječka industrijska priča počela i prije 1764. godine:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.