Hrvatski radio

Radio Rijeka

Riječka premijera opernog spektakla

18.04.2023.

18:14

Autor: Tatjana Sandalj

Don Carlo

Don Carlo

Foto: Dražen Šokčević / HNK pl. Zajca

Nakon mariborske uspješne premijere, opera Giuseppea Verdija "Don Carlo", koprodukcijski projekt Opere HNK Ivana pl. Zajca i Opere Slovenskog narodnog gledališča iz Maribora, bit će premijerno izvedena u Rijeci u petak 21. travnja s početkom u 19 sati.

Predstavu je režirao Marin Blažević, a izvedbom u Rijeci ravnat će gost iz Maribora Simon Krečič koji je istaknuo da je u Rijeci uživao u radu pripremajući se s orkestrom i pjevačima za premijeru.

Galerija
riječko-mariborski operni spektakl, Foto: Dražen Šokčević/HNK pl. Zajca
Prizor iz opere Don Carlo, Foto: Goran Kovačić/Pixsell

Svi smo sretni da smo dobili šansu baviti se tako velikim djelom.

Simon Krečič

Na konferenciji za novinare istaknuto je da svi solisti u Rijeci debitiraju u svojim ulogama.


Nakon što je godinama nastupao kao Filip II. U ulozi Velikog inkvizitora nastupit će Giorgio Surian. Ulogu španjolskoga kralja tumačit će Luka Ortar koji upravo o toj roli sanja od studentskih dana.


Don Carlo će biti Aljaž Farasin, a Rodrigo Jaka Mihelač.


Uloga Elizabete de Valois povjerena je Anamariji Knego, a princezu Eboli pjevat će Diana Haller koja je podsjetila da sa svakom rolom s kojom je debitirala u Rijeci poslije nastupa po svjetskim pozornicama. Već u idućoj sezoni princezu Eboli pjevat će u, kako kaže, svom drugom matičnom kazalištu u Stuttgartu.


Vizualni identitet predstave zadao je scenograf i oblikovatelj svjetla, inače čest gost svih velikih svjetskih opernih kuća, Wolfgang von Zoubek. Kostime je kreirala Sandra Dekanić, a koreografiju je potpisala Maša Kolar.


Opera se izvodi na talijanskom jeziku, uz prijevod na titlovima, a izvedba traje tri sata i 40 minuta s jednom pauzom, upozoreni smo na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen i novi ravnatelj riječke Opere Dražen Siriščević (više o tome čitajte i slušajte OVDJE).


Poslušajte kako uoči riječke premijere o radu na predstavi i ulogama govore Krečič, Surian i Haller:

Uoči riječke premijere:

Galerija
Prizor iz opere Don Carlo, Foto: Goran Kovačić/Pixsell
Prizor iz opere Don Carlo, Foto: Goran Kovačić/Pixsell

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.