Hrvatski radio

Radio Rijeka

Riječke ljetne noći: "Zagrebački kvartet" na Trsatu

22.07.2014.

08:57

Autor: Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Jedna od zadnjih večeri ovogodišnjih Riječkih ljetnih noći u klaustar samostana na Trsatu dovodi "Zagrebački kvartet" - četvoricu gudačkih virtuoza koji će izvoditi djela domaćih i stranih autora. Početak koncerta je u 21:30.

Koncert Zagrebačkog kvarteta posljednji je ovogodišnji koncertni program na Riječkim ljetnim noćima. U veliki klaustar trsatskoga samostana stižu četvorica gudačkih virtuoza - Marin Maras i Davor Philips na violinama, Hrvoje Philips na violi te violončelist Martin Jordan.

Svirat će Četiri minijature za gudački kvartet istaknutog skladatelja i pedagoga Adalberta Markovića, koji je ostavio značajan trag u hrvatskoj glazbi. Publika će čuti i Haydnov Gudački kvartet u C-duru - jedan od šest gudačkih kvarteta iz opusa 33, poznat i pod nazivom Ptičji zbog specifičnih nota koje izvodi violina u prvom stavku i koje daju djelu zaista ptičji prizvuk te Gudački kvartet u F-duru Antonína Dvořáka, poznat i kao Američki. Amerika, ipak, nije samo u naslovu ovog remek-djela: Dvořák je bio zadivljen afroameričkom i izvornom američkom glazbom, te se kroz cijeli Američki kvartet provlače ove prepoznatljive crte.

Zagrebački kvartet glazbeni je sastav s osobitom poviješću, koja se proteže kroz gotovo čitavo prošlo stoljeće. Ustanovljen 25. travnja 1919. godine koncertom u velikoj dvorani Hrvatskoga zemaljskog glazbenog zavoda, prvotno je bio zajedničkim nazivnikom Vaclava HumlaMilana GrafaLadislava Miranova te Umberta Fabrija, a imenu je kvarteta svojim djelovanjem pridonijelo, tijekom skoro stotinu godina njegova postojanja, preko trideset glazbenika.

Tijekom svog plodnog djelovanja Zagrebački kvartet odsvirao je preko četiri tisuće koncerata na svim kontinentima te snimio više od 60 ploča za razne svjetske izdavačke i radijske kuće, dok se u mnoštvu domaćih i inozemnih priznanja i nagrada ističe nagrada za životno djelo "Vladimir Nazor" dodjeljena 2009. godine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.