Hrvatski radio

Radio Rijeka

Riječki Balet ponovno u inozemstvu: "Romeo i Julija" pred njemačkom publikom

03.12.2022.

10:52

Autor: HRT - Radio Rijeka

Riječki Balet

Riječki Balet

Foto: - / HNK Ivan pl Zajc

Balet HNK Ivana pl. Zajca upravo odlazi na još jedno značajno međunarodno gostovanje. Nakon velikog uspjeha s "Meditranskom trilogijom" u veljači ove godine, riječki baletni ansambla vraća se u njemački Ludwigsburg, ovoga puta s baletom "Romeo i Julija". 


Balet Sergeja Prokofjeva u koreografiji glasovitog Jiříja Bubeníčeka će u subotu i nedjelju 3. i 4. prosinca izvesti u kazališnoj dvorani Foruma am Schlosspark.


Članice i članovi riječkog Baleta plesat će priču o bezuvjetnoj ljubavi dvoje mladih iz zavađenih obitelji, koja je prema drami Williama Shakespearea, uz dirljivu, romantičnu glazbu Sergeja Prokofjeva postala jednim od najvažnijih i najljepših baletnih klasika, uvijek nova i dirljiva.


Riječka verzija u koreografiji i dramaturgiji Jiříja Bubeníčeka, koja je premijerno izvedena u "Zajcu" u travnju ove godine, usredotočuje se na besmislenost smrti dvoje mladih ljudi koji jednostavno slijede ideal svojih srca – ali i na nasilje koje se nadvija od samog početka. Priča se odvija u kostimima Nadine Cojocaru te scenografiji Aleksandre Ane Buković, u ambijentu arhitekture iz snova koja podsjeća na ruševine zaboravljenog grada. Oblikovanje svjetla potpisuju Dalibor Fugošić i Jiří Bubeníček, a video projekcije Fanni Tutek Hajnal i Nadina Cojocaru.


U Ludwigsburgu će plesati Maria Matarranz de las Heras (Julija) i Michele Pastorini (Romeo), a uz njih i Ali Tabouch, Marta Voinea Čavrak, Marta Kanazir, Antoine Salle, Jody Bet, Tea Rušin, Alejandro Polo, Valentin Chou, Soyoka Iwata i ostali.


Podsjetimo, u veljači je riječki Balet već doživio veliki uspjeh kada su u Ludwigsburgu čak tri puta izveli "Mediteransku trilogiju", odnosno balete "Pulcinella", "Poslijepodne jednog fauna" i "Španjolska rapsodija", pred tisuću i 800 gledateljica i gledatelja iz pokrajine Baden-Württemberg koji su ih ispratili ovacijama.


Baletni ansambl ponovno će biti na pozornici "Zajca" 21., 22., 23, i 24. prosinca s "Orašarom" koreografa Maura de Candije čije su izvedbe već gotovo posve rasprodane, a zbog velikog je interesa jedna i naknadno dodana.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.