Hrvatski radio

Radio Rijeka

Romolo Venucci – Putovanje do apstrakcije

22.03.2022.

10:57

Autor: Radio Rijeka

Venucci

Venucci

Foto: Radio Rijeka / Privatna arhiva

Putovanje do apstrakcije kroz stvaralaštvo Romola Venuccija čini postav izložbe koja će u četvrtak 24. ožujka u 19 sati biti otvorena u Kockici Muzeja grada Rijeke, a svi zainteresirani moći će je razgledati sve do 11. svibnja.

Opus Romola Venuccijja stilski je prilično heterogen. U njegovim ranijim radovima možemo vidjeti osobne interpretacije povijesnih kubističkih, futurističkih i ekspresionističkih iskustava s kojima se upoznao za vrijeme školovanja u Mađarskoj. Dio izloženih umjetničkih djela do sada nije bio izlagan, primjerice Venuccijeve studije mladenačkih ostvarenja, a manji dio radova su platna i crteži s riječkim motivima.


Izložba donosi šezdesetak ostvarenja koja se čuvaju u fundusima Muzeja grada Rijeke i Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Rijeka, te u nekoliko privatnih zbirki. 


Kako piše u deplijanu izložbe njezina autorica Ema Makarun: "Romola Venuccija ne smatramo začetnikom stila ni umjetničkog pravca, niti je prvi otkrio posebnosti primorskog kraja kao izvor inspiracije, ali je u umjetnosti bio dosljedan i odlučan da u slikarstvu nađe svoj jedinstveni jezik".


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.