Hrvatski radio

Radio Rijeka

Svjetska praizvedba ''Zajedno'' u Rijeci

13.01.2014.

15:30

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Koliko smo unutar zajednice doista spremni živjeti zajedno? Prva ovogodišnja premijera HNK Zajc u Rijeci bit će svjetska praizvedba predstave ''Zajedno'', za kazalište prilagođen filmski scenarij komedije ''Together'' Šveđanina Lukasa Moodyssona.

U ciklusu Zajc off u HKD-u na Sušaku gledat ćemo praizvedbu komedije što je režira gost iz Slovenije Matjaž Latin. U off sceni navikli smo gledati odmak od klasičnog pa nije čudno da su posegnuli za filmom: Zbog glavnine ove generacije, zbog energije koja je u riječkom glumačkom ansamblu, činilo nam se da bi bilo jako fino raditi taj "Together", tumači Latin koji adaptaciju scenarija potpisuje s dramaturginjama Marijanom Fumić i Magdalenom Lupi Alvir

Lukas Moodysson je 2000. godine snimio komediju o posthipijevskoj komuni u Stockholmu 1975. godine: To je jako fotogenično i interesantno gledati, ali je nama postalo jasno da će biti puno pametnije situaciju premjestiti u sadašnjicu i u Hrvatsku, govori Latin i dodaje da su zadržali dijelove originalnog scenarija, ali je dio nastajao tijekom rada na predstavi iz glumačkih improvizacija. 

Zanimljivo je da osamnaest uloga tumače riječki glumci svih generacija - članovi ansambla Hrvatske drame Andreja BlagojevićDražen MikulićIgor KovačJelena LopatićDamir OrlićTanja SmojeNika MiškovićAleksandra StojakovićJasmin MekićDavor JureškoSabina SalamonAdnan Palangić i Predrag Sikimić, gost iz Italije Mirko Soldano, studentice riječkog studija Gluma i mediji Nika Ivančić i Tena Antonija Torjanac te tri člana Dramskog studija za djecui i mlade ZIM Tarik ŽižakLeon Hasančević i Nenad Tešić

Scenografkinja je Ljerka Hribar, kostimografkinja Manuela Paladin Šabanović, a oblikovatelj svjetla Predrag Potočnjak. Praizvedba je u utorak 14. siječnja u 19:30, a premijerni blok traje do 18. siječnja. U nastavku pogledajte trailer za film koji je poslužio kao predložak za predstavu:

Poslušajte što je o glumačkim interpretacijama doznala Tatjana Sandalj:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.