Hrvatski radio

Radio Rijeka

Tko će režirati i dirigirati "Jevgenija Onjegina"?

15.09.2014.

21:48

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon što je novi intendant riječkoga HNK Zajca odlučio da bivša intendantica Nada Matošević Orešković neće dirigirati operom "Jevgenij Onjegin", još uvijek nije stigla službena potvrda usmene ostavke redatelja predstave Roberta Alföldija.

Predstava čija je riječka premijera najavljena za 14. listopada, priprema se u koprodukciji sa zagrebačkim HNK-om, a službeno pismo redatelja Roberta Alföldija kojim otkazuje suradnju na tom projektu još nismo primili, izjavili su za Hinu intendant Oliver Frljić te glavni dramaturg kazališta i budući ravnatelj Opere HNK Zajca Marin Blažević.

Nada Matošević Orešković bila je intendantica riječkoga HNK do dolaska Olivera Frljića. Novi je intendant 10. rujna odlučio promijeniti dirigenticu operne predstave Jevgenij Onjegin, ističu u zajedničkoj izjavi Frljić i Blažević, ne zbog umjetničkih razloga, već radi prevencije ugrožavanja realizacije projekta zbog poslovanja bivše uprave.

Redatelj Alföldi nakon toga je usmeno otkazao režiranje predstave, iako nema dokumenta kojim bi dokazao da ima pravo postavljati uvjet o dirigentu opere, ističu intendant i glavni dramaturg. Kazalište još nema ni ugovor o – sad već otkazanoj – suradnji s Alföldijem jer jer redatelj navodno sam ponio ugovor u Zagreb na potpis intendantici zagrebačkog HNK.

Drugim riječima, dodaju Frljić i Blažević, službene se dokumente kazališta neslužbenim kanalima slalo na potpisivanje u Zagreb, što govori o tome kako se u vrijeme bivše uprave poslovalo u HNK Zajcu.

Novi list je danas objavio očitovanje Roberta Alföldija u kojem on kaže kako je rukovodstvo kazališta "nasilno smijenilo dirigenticu, moju najvažniju umjetničku suradnicu, dovevši me kao redatelja, koji na rečenoj produkciji s dirigenticom surađuje već pola godine, pred gotov čin". 

Bivša intendantica na računu HNK nije ostavila dovoljno novca ni za PDV koji nije plaćan od svibnja, naglašavaju Frljić i Blažević u izjavi za Hinu, pa tako nema ni novca za plaćanje prve rate honorara Alföldiju. O ukupnom dugu kazališta dvojac će obavijestiti javnost nakon izvanredne sjednice Kazališnog vijeća i provjere svih činjenica.

Budući da je Alföldi za zagrebačku premijeru trebao surađivati s Nikšom Barezom kao dirigentom, Frljić i Blažević se na kraju izjave pitaju zbog čega je u Rijeci bio spreman surađivati jedino s bivšom intendanticom.

Zbog već dogovorene koprodukcije, u riječkome HNK Zajcu dogovoreno je da dosadašnji obnašatelj dužnosti ravnatelja Opere Igor Vlajnić ostane na dužnosti do završetka rada na koprodukciji, a onda će ga zamijeniti Marin Blažević.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.