Hrvatski radio

Radio Rijeka

"TransParada" otvara baletnu sezonu u Zajcu

01.10.2022.

10:45

Autor: HRT - Radio Rijeka

Isječak baletne koreografije "TransParade"

Isječak baletne koreografije "TransParade"

Foto: - / HNK Zajc

Baletnu sezonu u riječkom HNK Ivana pl. Zajca otvorit će premijera predstave "TransParada" danas s početkom u 19.30 sati.

"TransParada" je baletna večer koreografkinja i koreografa Maura Bigonzettija, Maše Kolar, Waltera Matteinija i Ine Broeckx, Andonisa Foniadakisa, Ludmile Komkove, Marca Goeckeai Nadava Zelnera, izbor iz vrhunaca proteklih sezona i pogled u budućnost riječkog Baleta koji proteklih nekoliko sezona fascinira hrvatsku i međunarodnu publiku.

"TransParadom" govorimo i o našoj prošlosti i o našoj budućnosti. U prvom dijelu baletne večeri donosimo paradu minijatura, probranih uspješnica iz nekoliko prethodnih baletnih sezona, na čelu s „Rossini Cards" koreografa Maura Bigonzettija i iznenađujućim „Bolerom" s izvođačima na trampolinima, u koreografiji Andonisa Foniadakisa. Konstantno se razvijamo i transformiramo, a to je ono što fizički želimo izraziti u drugom dijelu večeri s tri nove kreacije najznačajnijih koreografa današnjice, poput njemačkog koreografa Marca Goeckea i mladog Izraelca Nadava Zelnera. „TransParada” je balet koji priča jedinstvenu priču o nama, ansamblu riječkog Baleta, kao osjetljivom izražajnom korpusu u stalnom procesu transformacije i rasta

ravnateljica riječkog Baleta Maša Kolar

Isječak baletne koreografije "TransParade"

Isječak baletne koreografije "TransParade"

Foto: - / HNK Zajc

Baletna večer zamišljena kao obnova nekih od najuspješnijih koreografija na repertoaru riječkog Baleta, u drugom dijelu donosi nova djela koja će demonstrirati ljepotu i snagu plesačkog tijela, pokreta i geste, te karakter riječkog baletnog ansambla, u suradnji s nekima od najvećih koreografskih majstora današnjice.


Njemački koreograf Marco Goecke smatra se jednim od najvećih koreografskih otkrića 21. stoljeća i nedvojbeno je jedan od najpriznatijih koreografa ovog trenutka u međunarodnom plesnom svijetu koji svoju umjetničku viziju slijedi bez kompromisa Njegove su koreografije senzacionalno neočekivane i inovativne, a vokabular pokreta jedinstven.


Jedan od trenutno najzanimljivijih koreografa u svijetu svakako je i Izrealac Nadav Zelner koji odvažno osvaja svijet suvremenog plesa. Nerijetko stvara pod od utjecajem popularne kulture, a njegova visokoestetizirana i provokativna djela obilježavaju i neočekivani izbori glazbe. U svoj svijet uvodi jedinstvenim, svježim i očaravajućim, nerijetko munjevito brzim, plesnim jezikom. 


U "TransParadi" sudjeluje cijeli baletni ansambl riječkog "Zajca": Maria Matarranz de las Herras, Maria Del Mar Hernandez, Soyoka Iwata, Marta Kanazir, Tea Rušin, Marta Voinea Čavrak, Milica Mučibabić, Ksenija Krutova, Laura Orlić, Michele Pastorini, Valentin Chou, Ali Tabbouch, Nicola Prato, Jody Bet, Noa Siluvangi, Antoine Salle, Leonardo De Santis, Àlvaro Olmedo, Thomas Krähenbühl, Anna Zardi, Farah Van Bulck, Alejandro Polo i Janne Boere.


Nakon premijerne će izvedbe biti dodijeljene nagrade publike za najbolja umjetnička ostvarenja u programu Baleta u sezoni 2021./2022.


Reprizne su izvedbe „TransParade“ na programu 3., 7., 8., 13., 14. i 15. listopada.

Isječak baletne koreografije "TransParade"

Isječak baletne koreografije "TransParade"

Foto: - / HNK Zajc

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.