Hrvatski radio

Radio Rijeka

Muzej grada Rijeke: "Rađanje Rijeke kao modernoga lučkoga grada 1868.-1918."

11.07.2022.

14:25

Autor: Tatjana Sandalj

Reklama za riječki kakao

Reklama za riječki kakao

Foto: Tatjana Sandalj / Radio Rijeka

Velika izložba, više od 200 rijetko viđenih predmeta, priča priču o razdoblju rađanja moderne Rijeke tijekom kojeg su lokalni uglednici, pomorci, poduzetnici radili zajedno s državnim kompanijama i vlastima na izgradnji jednog od najmodernijih europskih gradova tog vremena.

Izlošci raspoređeni na dva kata riječke Kockice čine izložbu "Rađanje Rijeke kao modernoga lučkoga grada, 1868.-1918." što će biti otvorena u utorak 12. srpnja u 20 sati i ostati dostupna do 13. rujna. 


Riječ je o suradnji Muzeja grada Rijeke s Mađarskim tehničkim i prometnim muzejem te Mađarskim mzejem za trgovinu i ugostiteljstvo, a cilj je bio zajedničkim radom ispričati priču o Rijeci tog vremena uz pomoć maketa nekadašnjih vojnih i teretnih brodova, ukrašenih albuma, fotografija, slika, riječkih proizvoda, rekalama, plakata, zastava... 


Doprinos popisu izložaka dao je i Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja, a ponešto je stiglo i iz privatnih zbirki. Dio umjetničkih radova prvi put je izložen u Hrvatskoj. 

Jedno od zlatnih razdoblja Rijeke počelo je Hrvatsko-ugarskom nagodbom iz 1868. godine. Izgrađena je luka, pa željeznica; razvijalo se hrvatsko-mađarsko pomorstvo, carska i kraljevska ratna mornarica; rasla je međunarodna trgovina, turizam, zdravstvo, ali je i iseljavanje teklo kroz Rijeku...


U proteklom desetljeću porastao je broj istraživanja riječkog 19. i 20. stoljeća, kako u gradu tako i u inozemstvu, pa će se suradnja s kolegama iz Mađarske nastaviti, očekuju u Muzeju grada Rijeke. U svjetlu te suradnje, na otvorenju izložbe nastupit će Gradska glazba Trsat i Bohem Ragtime Jazz Band iz Mađarske, a moći će se kušati mađarska jela i vina.


O izložbi govori ravnatelj Muzeja grada Rijeke Ervin Dubrović, a poslušajte i razgovor s lektoricom za mađarski jezik na Filozofskom fakultetu riječkog sveučilišta Eszter Tamasko Baričević:

Ervin Dubrović za Radio Rijeku

Eszter Tamasko o izložbi u Kockici

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.