Hrvatski radio

Radio Rijeka

Edicija Povjesničari umjetnosti: o Branku Fučiću, povjesničaru umjetnosti i konzervatoru

13.04.2023.

15:30

Autor: Tatjana Sandalj

Branko pridivkom Fučić

Branko pridivkom Fučić

Foto: AZ, Branko pridivkom Fučić / dokumentarni film

Društvo povjesničara umjetnosti Rijeke organizira predstavljanje knjige "Branko Fučić - povjesničar umjetnosti i konzervator" u četvrtak u 19 sati u prostoru Kockice Muzeja grada Rijeke. To je četvrto izdanje u ediciji Povjesničari umjetnosti čiji je izdavač riječko društvo.

Knjigu će predstaviti jedan od recenzenata, Marko Špikić s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, predsjednik Društva povjesničara umjetnosti Rijeke i urednik izdanja Berislav Valušek te autor Marijan Bradanović, voditelj Katedre za zaštitu, prezentaciju i interpretaciju baštine na Odsjeku za povijest umjetnosti riječkog Filozofskog fakulteta.


Biografija je napisana s posebnim naglaskom na dosad gotovo nepoznato djelovanje Branka Fučića u hrvatskoj konzervatorskoj službi, a posebna zanimljivost i vrijednost izdanja su brojne, dosad nikad publicirane Fučićeve fotografije kulturne baštine Istre i Kvarnera, nastajale neposredno nakon Drugog svjetskog rata.


Urednik Valušek podsjeća da je to četvrto izdanje u ediciji Povjesničari umjetnosti čiji je izdavač riječko društvo. Ranije su predstavljene knjige o Radmili Matejčić, Vandi Ekl i Borisu Vižintinu. Poslušajte:

Berislav Valušek, urednik izdanja

O njemu se dosta pisalo u jednom ključu koji meni smeta, kao tobože, on je bio, rekli bi u Dalmaciji, feštadur i samo išao okolo i provodio se, dobro jeo i dobro pio. Ne, on je bio veliki skromni radnik koji je po čitave dane i čitave noći radio i stvarao.

Marijan Bradanović

Sve knjige koje su do sada objavljene o Branku Fučiću bile su preduvjet da priredim izdanje u kojem se fokusiram na nešto novo, u ovom slučaju na njegov konzervatoriski rad, objašnjava autor izdanja i dodaje da je nakladnik htio cjelovitu biografiju, pa je bilo zahtjevno birati što će u knjigu ući, a što ne. 


Ušla je dosad najobimnija bibliografija Fučićevih radova na kojoj su s Bradanovićem surađivali njegovi studenti. To je samo jedan od razloga što je knjigu posvetio upravo studentima. 

 

Objavu knjige podržali su Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija, Ministarstvo kulture i medija te Zaklada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.


Poslušajte kako Bradanović govori o knjizi, ali i o Fučiću kao osobi, njegovim metodama i načinu rada:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.