Hrvatski radio

Radio Rijeka

U sklopu izložbe Davida Maljkovića: Kiparski razgovori Žarka Violića

04.03.2020.

11:37

Autor: T. Petrović Čemeljić

Foto: Karlo Čargonja / MMSU

Foto: Karlo Čargonja / MMSU

Foto: - / -

Nakon prošlotjedne "Večere s" riječkim kulturnjacima Brankom Cerovcem, Damirom Čargonjom Čarlijem, Theodorom de Canzianijem, Klasom Grdićem, Igorom Rukavinom i Žarkom Violićem, u subotu 7. ožujka u Muzej moderne i suvremene umjetnosti na druženje poziva kipar i multimedijski umjetnik Žarko Violić.

Žarko Violić rođen je 1949. godine u Kuni na Pelješcu. Diplomirao je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Valerija Michiellija 1976. godine. Bio je suradnik majstorske radionice Ivana SabolićaŽivi i radi u Rijeci.

Time MMSU nastavlja s javnim susretima kao sastavnim dijelom izložbe "S kolekcijom" Davida Maljkovića"Kiparski razgovori Žarka Violića"i formatom se naslanjaju na eno-gastro "Kiparske razgovore utorkom" koje je Violić redovito održavao dok je kiparstvo predavao na riječkoj Akademiji primijenjenih umjetnosti.

Violić je svoju prepoznatljivu praksu formirao oko koncepata netaktilnih zvučnih i okusno-mirisnih skulptura. Netaktilnu skulpturu, koja uključuje senzacije mirisa, okusa, svjetla i zvuka, čak je i predavao, kao gostujući profesor splitske Umjetničke akademije.

Okusno-mirisnom skulpturom oplemenit će i "Kiparske razgovore" 7. ožujka od 19 sati u MMSU-u. U njima će, pored publike, sudjelovati umjetnici i umjetnice mlađe generacije Rino Banko, Edo Hrženjak, Ela Štefanac, Sandra Kordić i Nives Žarković, njihovi nešto stariji kolege Đorđe Jandrić, Nikola Nenadić, Slaven Tolj i Dražen Vitolović te sam Žarko Violić. Ulaz je slobodan, javljaju iz Muzeja moderne i suvremene umjetnosti.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.