Hrvatski radio

Radio Rijeka

U svijetu dinosaura: "Divovi Patagonije" zavladali Deltom

14.07.2016.

19:55

Autor: Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Divovi Patagonije stigli su u Rijeku! Najveća putujuća izložba o dinosaurima južne Zemljine polutke otvorena je u bivšem "Exportdrvu" na Delti. Izložbu je postavio Prirodoslovni muzej Rijeka i bit će to, najavljuju, doživljaj za sva osjetila.

Neke od zanimljivih činjenica koje možda niste znali o dinosaurima: znanstvenici tvrde da su neke vrste bile toplokrvne, a ne hladnokrvne životinje poput današnjih gmazova - krokodila i kornjača. Također, vjerojatno su komunicirali i glasovno i vizualno. Fosilni nalazi čeljusti i lubanja istraživače su doveli i do nekih zvukova koje su dinosauri ispuštali. Naravno, možete ih čuti na izložbi.

Replike kostura dinosaura i modeli dinosaura u prirodnoj veličini čine putujuću izložbu Divovi Patagonije: Istraživanje tek počinje. U postavu Prirodoslovnog muzeja Rijeka, nudi upoznavanje dinosaura i njihovog svijeta svim osjetilima, uz upotrebu najsuvremenijih tehnologija, multimedije i virtualne stvarnosti.

Putovanje vremenom počinje prije više od 230 milijuna godina, kada su Zemljom vladali golemi gmazovi - kopneni, vodeni i zračni. Upoznajemo se s ostacima brojnih vrsta dinosaura, među kojima je i onaj najvećega mesoždera koji je postojao - Giganotosaurus carolinii. Posjetioci dinosaure vide, čuju, osjete...

Izložbu je dosad vidjelo više od 1,5 milijuna ljudi. Bila je postavljena u Torinu, Budimpešti, Haifi, Kopenhagenu, Bukureštu, Beogradu... Posebnost riječkoga postava je što je priča o dinosaurima smještena u kontekst evolucije i razvoja vrsta: paralelno s dinosaurima postojali su i sićušni sisavci koji su se, za razliku od gorostasa, uspjeli prilagoditi promjenama na Zemlji nakon udara meteora prije 65 milijuna godina i preživjeti do danas.

Izložba Divovi Patagonije u vlasništvu je International Cultural Group LCC iz Sjedinjenih Američkih Država. Uz autore, među kojima je i Fabio Frachtenber koji je pozdravio posjetioce, postav su pripremili djelatnici i suradnici Prirodoslovnoga muzeja Rijeka.

Dio izložaka prilagođen je slijepim i slabovidnim osobama, a na izložbu mogu ući i osobe s poteškoćama u kretanju. Postavljen je niz interaktivnih kutaka, primjerice paleontološka postaja za iskopavanje fosila iz pijeska u prirodnoj veličini, velike slagalice i slično.

Istovremeno je u Exportdrvu postavljena i autorska izložba o životu i uvjetima života u vrijeme dinosaura na našem području Terenski dnevnik jednog paleontologaDivovi Patagonije gostuju samo u Rijeci i neće ići u ostale hrvatske gradove. Izložba će biti otvorena od ponedjeljka do petka od 9 do 21 sat, sve do 28. veljače 2017. Ulaznica košta 60 kuna, a učenici, studenti, umirovljenici, obitelji i grupe platit će 40 kuna. 

Poslušajte što o izložbi Divovi Patagonije kaže biologinja paleontologinja, kustosica izložbe, Nadija Dunato Pejnović:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.