Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Advokat za djecu" Orjana Marušić Štimac: Djeca i mladi mogu puno

04.02.2023.

17:11

Autor: Tatjana Sandalj

Orjana Marušić Štimac i Dražen Zima u studiju Radio Rijeke

Orjana Marušić Štimac i Dražen Zima u studiju Radio Rijeke

Foto: Tatjana Sandalj / Radio Rijeka

Gradovi i općine prijatelji djece nagrađivali su i ove godine NAJ akcije, a među tri riječke koje su dobile priznanja i pohvale je projekt "Školsko poslijepodne samo za mene" Osnovne škole Nikola Tesla. Gostujući u emisiji Klasa optimist, jedna od koordinatorica i voditeljica projekta, psihologinja škole Orjana Marušić Štimac istaknula je da su tijekom sedam godina provedbe od projekta profitirala djeca korisnici, roditelji, ali i nastavnici škole. 

"Školsko poslijepodne samo za mene" osigurava podršku učenicima u riziku od školskog neuspjeha i nastanka emocionalnih i poteškoća u ponašanju. Radi se o učenicima iz obitelji slabijeg socioekonomskog statusa, sa složenom obiteljskom situacijom, s određenim razvojnim teškoćama, te pripadnicima romske nacionalne manjine.

Želimo da se naša djeca osjećaju i dobro i dobrodošlo u našoj školi i vjerujem da smo u tome i uspjeli. Na odmorima niti jedno naše dijete nije samo!

Orjana Marušić Štimac

Osim što su učili kako učiti, bavili su se sportovima, sudjelovali u različitim kreativnim radionicama, bili su na projekcijama filmova, posjećivali izložbe, obilazili kulturne i povijesne znamenitosti grada... 


Tijekom školske godine 2021./2022., u programu su sudjelovala 24 učenika, od prvog do osmog razreda.


Najvažnije od svega je da je evaluacija programa pokazala da su djeca psihički i fizički bolje, sami sebe više poštuju. Za one koji vole brojeve, recimo da je ukupan prosjek postignutih ocjena učenika narastao na 3,87, a prije toga borili su se s velikim brojem negativnih ocjena.

Djeca i mladi mogu puno više nego što im odrasli određuju!

Orjana Marušić Štimac

Osim toga, bolja je i obiteljska klima, a osim djece kroz godine su se u program aktivno uključivali i njihovi roditelji.


NAJ akcija nije jedina akcija u kojoj je profesionalno sudjelovala Orjana Marušić Štimac koja za sebe voli reći da je advokat za djecu. Odrasli nedovoljno slušaju i nedovoljno poštuju djecu i mlade. 


"Pozivam svih da dozvole djeci da pokažu što mogu, da im dozvole puno više samostalnosti, inicijative. Na djecu zaista možemo računati", zaključila je. 


"Probajmo učiniti ovaj grad u kojem živimo učiniti ljepšim i boljim", pozvala je u razgovoru koji možete poslušati u nastavku:

Klasa optimist: Orjana Marušić Štimac

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.